Notícies

Inaugurada la restauració de l'església de Sant Valentí de Salarsa

Aquest dissabte 7 d'abril s'han inaugurat les obres de restauració de l'església de Sant Valentí de Salarsa, una actuació de la Diputació de Girona promoguda pels Amics de l'Alta Garrotxa, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Camprodon, el Consorci de l'Alta Garrotxa i el bisbat de Girona.

A l'acte hi han assistit el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el bisbe de Girona, Frances Pardo; l'alcalde de Camprodon, Xavier Sala, i el president dels Amics de l'Alta Garrotxa, Joan Tresserras, entre altres autoritats.

L'interès que desperta Sant Valentí de Salarsa no abasta només l'àmbit històric, sinó que s'estén també al camp de la cultura, la religió i l'arquitectura. Es tracta, sens dubte, d'un bé preuat del nostre patrimoni que cal protegir, conservar i donar a conèixer.

Aquesta ermita romànica corria el risc d'experimentar greus danys estructurals i fins i tot d'ensorrar-se a causa de la sismicitat. L'actuació de la Diputació de Girona ha frenat en sec aquesta problemàtica.

Albert Piñeira ha destacat que «conèixer el nostre passat i la nostra història és clau per poder saber qui som, cap a on volem anar i per què. És per aquest motiu que, des de la Diputació de Girona, promovem i donem suport a totes aquelles iniciatives que, com la inauguració de la restauració d'aquesta església de Sant Valentí de Salarsa, ens ajuden a aprofundir en la nostra història i a interpretar-la i preservar-la».

El projecte de restauració actual s'ha desenvolupat en diverses fases. Pel que fa a la coberta, en primer lloc, s'ha netejat i consolidat, i s'ha reforçat la teulada de l'absis i l'espadanya. Seguidament, s'ha intervingut en la coberta de la nau amb l'extracció de les runes.

Els tècnics de la Diputació han actuat en la fonamentació dels murs amb un taló exterior per evitar filtracions d'aigua de pluja, han reparat els murs, han col·locat un tirant a la volta, han construït una nova coberta de teula ceràmica, han creat la planimetria en el paviment format per cairons, han instal·lat una porta vidriada a l'antiga entrada del migdia i han reforçat l'estructura del porxo.

El període d'execució de la intervenció ha durat cinc anys, del 2013 al 2017, i ha tingut un pressupost de 104.231,76 euros.

Un cop acabat l'acte, s'ha fet una visita guiada a les obres a càrrec de Lluís Bayona, cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona.

ÀMBITCultura

Documentació