Notícies

La tercera edició del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent s'obre a sectors nous

El passat dimarts 20 de febrer el Ple de la Diputació de Girona va aprovar les noves bases de la tercera edició del concurs per a l'obtenció del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent 2018-2019. A finals de març s'obrirà el termini d'inscripció per tal que les empreses presentin les sol·licituds per poder concursar-hi.

Durant el mes de maig tindran lloc els tasts corresponents a la tercera convocatòria del Girona Excel·lent, que abastarà els anys 2018 i 2019. Jurats especialitzats faran la selecció de productes agroalimentaris excel·lents de dotze famílies de productes de les comarques gironines: aigües minerals, anxoves, arrossos, begudes locals, cafès, conserves, embotits, foie-gras, galetes, làctics, oli d'oliva, vins i vins dolços.

Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, és una marca creada l'any 2014 que reconeix els productes agroalimentaris gironins d'una qualitat més alta; projecta una imatge comuna que afavoreix la implantació i identificació d'aquests productes al mercat, i n'impulsa la notorietat i el prestigi.

Perquè un producte pugui concursar en la convocatòria del Girona Excel·lent és condició indispensable que s'elabori al cent per cent a les comarques gironines i que l'empresa que l'elabora estigui establerta a la demarcació de Girona. Les empreses responsables dels productes que resultin seleccionades podran lluir el distintiu del segell i beneficiar-se del programa de promoció i dels serveis de suport al creixement durant 24 mesos.


Aquest programa de promoció empresarial de la Diputació de Girona s'emmarca en l'estratègia de l'Àrea de Promoció Econòmica de donar suport a projectes que contribueixen a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat del teixit productiu dels municipis de les comarques gironines. Entre els objectius d'aquests segells hi ha la voluntat d'enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat, i també d'ajudar els productors locals i facilitar als consumidors la tria de productes de proximitat.

Consulteu les bases a: www.gironaexcellent.cat.


El tastador, la figura cabdal del segell

Els tastadors són les persones encarregades d'avaluar, mitjançant els tasts a cegues, els productes escollits per lluir el segell Girona Excel·lent. El coneixement i l'experiència d'aquestes persones determinen la qualitat i el nivell dels productes.

Cada tast està format per un jurat amb cinc membres especialistes de cada àmbit i de diferents sectors: cuiners o sommeliers d'establiments reconeguts en l'àmbit de l'hostaleria, tècnics i especialistes gastronòmics, periodistes gastronòmics, professionals del sector del comerç i dels serveis relacionats amb el sector agroalimentari i professors d'escoles d'hostaleria.

El tast a cegues és el mètode que s'utilitzarà per avaluar i escollir els productes de manera objectiva, mitjançant els sentits, tenint en compte l'aspecte, l'aroma i el gust. Tots els productes es presenten al tastador desproveïts d'elements gràfics o visuals que puguin influir en l'elecció i la valoració final.

El tast és l'examen sensorial que el tastador fa al producte amb l'objectiu de conèixer-ne les característiques organolèptiques. Se'n diu anàlisi sensorial perquè en el tast intervenen quatre dels cinc sentits de l'ésser humà. El tast consta de tres fases: la visual, l'olfactiva i la gustativa, i aquesta última es divideix al seu torn en entrada, evolució i final de boca.

No obstant això, en finalitzar cada tanda de tast, mitjançant les anomenades «notes de tast», es dona veu als tastadors per debatre sobre cada un dels productes que tasten o examinen, aportant-hi comentaris, impressions o testimonis. El tast implica sempre una comparació i una valoració, per molt subjectives que siguin.

Jornada de treball en xarxa d'empreses del Girona Excel·lent a Hostalric

Aquest matí el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, Josep Antoni Frias, ha participat a la jornada de treball en xarxa (networking) d'empreses del Girona Excel·lent, a la qual han assistit una cinquantena de participants. 

La jornada, que ha tingut lloc a la Domus Sent Soví d'Hostalric, ha servit per fer balanç de les accions realitzades durant la segona edició del Girona Excel·lent i per  presentar les bases de la propera convocatòria (2018-2019). La jornada ha finalitzat amb un tast en què tots els productors assistents han presentat els seus productes reconeguts amb aquest segell de qualitat agroalimentària.

 

Domus Sent Soví
La Domus Sent Soví és un projecte liderat per l'Ajuntament d'Hostalric amb l'objectiu de crear riquesa i potenciar el municipi per mitjà de les seves peculiaritats culinàries i gastronòmiques, per donar-li el relleu que es mereix. A través de la Domus Sent Soví, Hostalric és la seu d'un centre d'experimentació gastronòmica que permet gaudir i conèixer el patrimoni gastronòmic català, el qual té una personalitat pròpia i diferenciada.