Notícies

«Quaderns de la Revista de Girona» publica una nova guia sobre l'art a la comarca del Ripollès

Foto : Fotos: Martí Artalejo

El passat divendres al vespre, a la sala Abat Arnau de Vilalba del Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses, va tenir lloc la presentació d'una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que edita la Diputació juntament amb l'Obra Social "la Caixa".

Al llarg de tots els números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general).

La guia, escrita per Eusebi Puigdemunt, pretén donar a conèixer les activitats artístiques de la comarca del Ripollès al llarg dels segles xix i xx i els primers anys del xxi, amb una mirada integral i directa a la història de l'art viscuda en aquesta comarca, a l'activitat artística que hi ha hagut i a la que encara està en voga avui en dia.

La presentació va anar a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; de Montserrat Tallant, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses; de Montserrat Benítez, directora de l'àrea de negoci CaixaBank a La Garrotxa i Ripollès; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»; de l'historiador de l'art Joan Sala, i d'Eusebi Puigdemunt, autor del llibre.

El llibre. La guia Art i artistes del Ripollès apropa el lector a la realitat artística viscuda a la comarca del Ripollès des de la segona meitat del segle xix, quan molts pintors, encuriosits i esperonats alhora per la pràctica excursionista, visitaven el Ripollès i deixaven constància del que hi veien amb els seus paisatges. A partir d'aquesta premissa, i seguint sempre un ordre cronològic, l'autor del quadern va desgranant tots aquells aspectes relacionats amb la pràctica artística en aquestes comarques, des de donar a conèixer els noms dels artistes, fins a explicar la literatura, els centres culturals, les arts gràfiques i l'arquitectura que hi estan vinculats.

Eusebi Puigdemunt (Sant Joan de les Abadesses, 1959) és llicenciat en geografia i història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Exerceix la docència a l'Institut Escola Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses. És autor de diversos estudis monogràfics de la història de la vila i coautor del capítol dedicat al Ripollès de l'Atles paisatgístic de les terres de Girona.