Notícies

El Festival MOT, enguany amb el lema «Literatura encarnada», es presenta a Olot i se'n fa pública la programació

Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona, ha assistit a la presentació de la cinquena edició del Festival MOT, a Olot. A l'acte també han assistit  Carme Simon, directora del MOT a Olot; Josep Ramoneda, comissari del Festival; Josep Maria Corominas, alcalde d'Olot, i Pep Berga, primer tinent d'Alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot.

El MOT 2018 té lloc enguany a Girona del 15 al 17 de març i a Olot del 22 al 24 de març. De nou, la programació principal acull una quinzena de converses literàries disteses, amb escriptors de prestigi, periodistes i experts en la matèria proposada. Aquest any, les seus principals seran la Biblioteca Carles Rahola, a Girona, i la sala El Torín, a Olot. L'entrada és gratuïta.

Amb el suport de la Diputació de Girona, l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot i l'Escola d'Humanitats de l'Ajuntament de Girona, les ciutats d'Olot i Girona organitzen cada any aquest festival de literatura, que es du a terme durant la primavera i pretén acostar el públic lector als escriptors, tant els de projecció nacional com els de projecció internacional, mitjançant converses, xerrades i altres activitats culturals relacionades amb la temàtica triada.

Albert Piñeira ha destacat que «és important participar en iniciatives que afavoreixen actituds responsables que enriqueixen la societat, com és el foment del gust per la lectura». Des de la Diputació de Girona «volem encoratjar les propostes culturals que, com la del Festival MOT d'enguany, exploren i reflexionen sobre els diferents usos de la literatura i són testimoni de la realitat que ens envolta».

El MOT, Festival de Literatura Girona-Olot 2018, arriba a la seva cinquena edició més compromès que mai. Sota el lema «Literatura encarnada», pretén reflexionar sobre el compromís de la literatura a partir de l'experiència viscuda dels autors. Així, proposa diàlegs entre escriptors nacionals i internacionals que prenen partit i volen ser testimoni de la realitat que els envolta, ja sigui en l'àmbit de l'experiència privada o col·lectiva.

Programació

Avui també s'ha fet pública la programació del MOT, en la qual destaquen quaranta autors de renom. Una quinzena de converses s'organitzen majoritàriament en diàlegs a dues i tres bandes, que aquesta edició se centraran en temàtiques «encarnades» pels mateixos autors. S'abordaran temes diversos de caire polític, social i cultural, com el món soviètic i postsoviètic, la cultura africana, les llengües reprimides, la barbàrie nazi, els refugiats, el periodisme de guerra, l'abolició dels drets i llibertats a l'Europa actual, el conflicte basc, l'aporofòbia, el descobriment de la identitat sexual, la corrupció, el crim violent, la crueltat entre infants i la cultura digital i la deshumanització a les xarxes socials.

Integren el programa d'aquesta cinquena edició fins a quaranta autors, deu dels quals provenen del panorama literari internacional: Erri De Luca (Itàlia), Ngugi Wa Thiongo (Kènia), Andreï Makine (Rússia), Philippe Sands i John Carlin (Regne Unit), Mircea Cartarescu (Romania), Bashkim Shehu (Albània), Hakan Gunday (Grècia) i Salem Zenia (Cabília, Algèria).

Entre els autors i participants catalans, es compta amb Care Santos, Llucia Ramis, Pep Coll, Miquel de Palol, Eva Vàzquez, Xavier Pla, Miquel Berga, Teresa Solana, Anna Punsí, Mar Bosch, Vicenç Pagès, Xevi Sala, Valèria Gaillard, Bru Rovira, Plàcid Garcia-Planas, Anna Ballbona, Bel Olid, Carme Colomina, Jaume Muñoz, Santiago Tarín, David Fernàndez i Enric Puig Punyet.

Provinents de la resta de l'Estat, hi participen Edurne Portela i Kepa Aulestia (País Basc), Belén Gopegui, Luisgé Martín i Andrés Barba (Madrid), Ferran Torrent (València), Guillem Frontera (Mallorca), Juan Cruz (Tenerife) i Luis Sepúlveda (xilè establert a Astúries des de fa vint anys).

Més enllà de la literatura

Més enllà de les converses literàries, el Festival MOT també inclou un espectacle teatral, Mos maiorum (El costum dels avantpassats), a càrrec de la companyia Antic Teatre; un espectacle familiar, Quatre quarts, per Rodamons Serveis Culturals, i un darrer espectacle de cloenda de lectures il·lustrades, Lectures encarnades, per Joma, amb acompanyament de la veu de Sílvia Bel i el músic Miquel Jordà.

Els ja tradicionals ver-MOT ¿taules rodones amb autors a l'hora del vermut¿ tractaran aquesta edició el tema de la violència. A Girona, als jardins Fora Muralla, la trobada girarà entorn la temàtica «Narrar la delinqüència ordinària» i a Olot, al Bar Líquid, es parlarà sobre «Periodistes en territori de guerra».

Completen el MOT les activitats que s'apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions amb l'objectiu d'ampliar i enriquir mirades sobre el tema central d'aquesta edició. En són més d'una trentena (exposicions, cinefòrums, xerrades, etc.) i es despleguen des de febrer fins a juliol a diverses ciutats de les comarques gironines.

Sobre el Festival MOT

El MOT està organitzat per l'Ajuntament de Girona i l'Ajuntament d'Olot amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Compta, a més, amb la col·laboració de la Fundació Banc de Sabadell.

Des del seu naixement, el Festival té com a objectiu principal fomentar la lectura i la divulgació literària, apropant escriptors de primera línia a un públic que cada cop transcendeix més les comarques gironines. Aquesta accessibilitat és reforçada pel fet que la gran majoria d'activitats programades són gratuïtes. El MOT gira cada any al voltant d'una tema diferent. El 2014, el focus es va posar sobre la literatura fantàstica; el 2015, el Festival es va fixar en la relació entre literatura i ciutats; el 2016, el protagonisme va ser per a les vides escrites, i el 2017, es va reflexionar sobre el passat. David Roas va ser el comissari de la primera edició i, durant aquests tres últims anys, ho ha estat Mita Casacuberta.

Josep Ramoneda, comissari del MOT 2018

Josep Ramoneda assumeix el comissariat de la cinquena edició del MOT. És director de la  revista d'humanitats i economia La Maleta de Portbou i de l'Escola Europea d'Humanitats. Col·laborador habitual de diversos mitjans, dirigeix diverses col·lecciones d'assaig i és  president d'Edicions 62. Va ser director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) entre 1989 i 2011, president de l'Institut de Recherche et de l'Innovation (IRI) de París (2009-2014), director de l'Institut d'Humanitats de Barcelona (1986-1989) i professor de filosofia contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1990). Ha publicat molts llibres, com Apologia del present. Assaigs de fi de segle (Edicions 62, 1989), Después de la pasión política (Taurus, 1999), Del tiempo condensado. Globalización, inmigración, terrorismo, cultura (Debolsillo, 2003), La izquierda

ÀMBITCultura