Notícies

Conversa entre Fermí Santamaria i Justo Molinero, primera activitat de la Setmana dels Rahola

Foto : Fotògraf. Eddy Kelele.
Ahir va tenir lloc la conversa «La ràdio sobre rodes» entre Fermí Santamaria, vicepresident segon de la Diputació i alcalde de Llagostera, i Justo Molinero, conegut locutor radiofònic i president del grup Tele Taxi, dos andalusos establerts a Catalunya i bons amics entre ells.

La conversa, en què la ràdio va ser el tema principal, va estar moderada per la periodista Maria Teresa Garcia i va protagonitzar el primer acte de la Setmana dels Rahola, que organitzen la Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes.

Santamaria i Molinero van desgranar nombroses anècdotes de la seva trajectòria vital. Els primers records de Fermí Santamaria es remunten al seu poble, Tarifa, i als programes en què es dedicaven cançons. Santamaria va comentar que «la ràdio agermana, i qui tenia una ràdio en compartia l'escolta amb tothom». Els records de Justo Molinero es remunten també al seu poble, Villanueva de Córdoba, cap al 1956 o 1957, i també amb la ràdio compartida com a protagonista, quan un veí treia una ràdio i tothom escoltava les notícies. «Tothom s'acostava per veure com podia ser que allò parlés», va recordar.

Tots dos van comentar que quan van agafar l'autocar per venir cap a Catalunya van tenir molt clar que la seva vida canviaria. Santamaria es va mentalitzar de seguida: «Vaig tenir clar que venia a una terra amb moltes oportunitats». Molts dels seus coneguts no es varen acabar d'adaptar per enyorança, però mai per un problema relacionat amb la llengua. Recorda amb emoció que la seva mare, tot just dos mesos després de ser aquí, va sentir La santa espina i va plorar. «Ella va veure que el nostre futur era aquí, tot i que sempre hem mantingut viva la flama dels nostres orígens». Molinero va comentar, en relació amb la llengua, que la primera expressió que va aprendre, sense saber què volia dir, va ser cagumdeu.

Al llarg de la conversa van seguir explicant les diferents feines que van tenir i les dificultats amb què es van trobar. Fermí Santamaria va anar primer a Sarrià de Ter, on tenia família, però de seguida es va establir a Llagostera. Va treballar en una empresa de transport, com a ajudant de camió, on sintonitzava la ràdio. Justo Molinero, després d'aconseguir la seva primera llicència de taxi de lloguer, es va passar onze anys anant amunt i avall sobre rodes i escoltant la ràdio. «No em podia imaginar que acabaria no només treballant a la ràdio, sinó també convertint-me en un empresari d'èxit en aquest sector», va assenyalar. Molinero va explicar que durant el Mundial del 1982 se li va acudir muntar una emissora de taxi que servís perquè la gent pogués recuperar els objectes que s'havien deixat als taxis, i va tenir un èxit aclaparador. Aquest va ser el naixement de Radio Tele Taxi, que va funcionar fins l'any 1986, quan el govern de Felipe González la va tancar perquè no tenia llicència.

Pel que fa a la situació del país, Santamaria va comentar que és molt trist que hi hagi demòcrates que per defensar un dret democràtic estiguin en presó preventiva. En els darrers temps, Molinero s'ha convertit en un ferm defensor del dret a decidir. «Tot i que això no vol dir que sigui independentista», va puntualitzar. Molinero va lamentar especialment que Oriol Junqueras, amb qui va escriure el llibre Revoltats, estigui a la presó: «És una bona persona, culta i incapaç de fer mal a ningú, i espero que torni a casa al més aviat possible», va demanar.


Avui segueix la Setmana dels Rahola, amb el diàleg «De l'1 d'octubre al 155: com ens ho han explicat els mitjans» a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG.