Notícies

IX Premis Carles Rahola de Comunicació Local

Foto : IX Premis Carles Rahola de Comunicació Local
Finalistes

La categoria de millor projecte sobre comunicació periodística ha quedat deserta perquè no s'hi va presentar cap treball.

En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, el jurat ha elegit com a finalistes:

  • - Elisabet Don, pel reportatge «La profunda petjada de les dones dins del món jurídic», publicat a Diari de Girona, pel fet de tractar-se d'una bona anàlisi de la dona en el món jurídic emparada amb dades i xifres, i incloure una entrevista molt enriquidora des del punt de vista testimonial, que ajuda a comprendre el context històric.
  • - Miquel Torns, Pau Lanao i Carme Vinyoles, per la sèrie de reportatges Moments estel·lars de la Costa Brava, publicada a El Punt Avui, un  treball de recerca històrica que destaca pel fons documental gràfic i pel fet d'estar explicat d'una manera propera i entenedora.
  • - Matías Crowder, per «Un dia a cures pal·liatives», publicat a Diari de Girona, una crònica que aborda un tema sensible amb delicadesa i sobrietat, i que combina molt bé l'expressió de les emocions amb la informació des d'un punt de vista original.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio (Premi Miquel Diumé), el jurat ha elegit com a finalistes:
  • - Miquel Curanta, Juli Pedrero i Toni Sellas, pel programa Govern i oposició, emès a Ràdio Capital de l'Empordà, en un format original que dona igualtat d'oportunitats a govern i oposició, que és amè, dinàmic i directe i que, pel fet d'emetre's per YouTube, té més possibilitats de difusió.
  • - Moisés Camós, Anna Noguer, Esteve Codony, Anna Estañol, Glòria Ribugent i David Pastor, per l'Especial referèndum 1 d'octubre de Ràdio Banyoles, un programa molt descriptiu, que va donar molta veu a la gent i que va aconseguir molta proximitat amb l'oient, perquè la narració donava protagonisme als ciutadans.
  • - Albert Requena i Josep Plazas, pel programa Els altres nous catalans. Històries d'integració i convivència a Girona, emès a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, per la seva funció de normalització i visualització de situacions personals, pel seu esforç per abastar tots els àmbits socials i per la seva coherència narrativa i bona utilització dels recursos radiofònics.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, el jurat ha elegit com a finalistes:

  • - Joan Roura, per Eugeni Gurnés, sumari obert, emès per TV Girona,  un documental plantejat des de la reconciliació, fruit d'una bona recerca audiovisual i històrica, que es tradueix en un document coral que fa avançar la narració i atrapa l'interès de l'espectador. A més, complementa la tasca de la família per recuperar la memòria de l'avi.
  • - L'equip del programa ¡Que animal!, dirigit per Judith Fernández i Carme Nicolás, de la Corporació RTVE, pel reportatge Islas Medas, que ofereix una bona divulgació científica, amb una bona realització i la utilització de molts i variats recursos per explicar les curiositats més increïbles de la fauna de les Medes.
En la categoria de millor fotografia de premsa, el jurat ha elegit com a finalistes:
  • - Lluís Serrat, per la sèrie de fotos Votarem, publicada a El Punt Avui i al llibre Hem votat, per haver construït amb quatre imatges una narrativa que explica la intensitat d'aquest moment.
  • - Aniol Resclosa, per la foto «Estira i arronsa», publicada a Diari de Girona, perquè mostra des del sentit més genuí de la fotografia documental un moment que serà històric i que serà recordat, com sempre, amb una imatge, que és com es construeix la memòria humana.
  • - David Borrat, per la sèrie 1 d'octubre, publicada al diari Ara, pel nivell tècnic que demostra i per la proximitat als fets.
En la categoria de millor informació digital, el jurat ha elegit com a finalistes:
 
  • - Oriol Puig, Ignacio García, Miquel Cornellà, Jordi Carreras i Pau Esparch, per «El fenomen dels pisos turístics a Girona», publicat a l'edició digital del Diari de Girona, un treball d'interès social i en benefici de la comunitat que facilita eines per fer estudis posteriors en la mateixa ciutat o en d'altres, explicat d'una manera gràfica molt atractiva i didàctica.
  • - Carlos Ribas, Carles Pastor i Gabriel Martín, per la sèrie Història amagada, del digital Palamós Comunicació, que ensenya racons històrics i pocs coneguts de Palamós i apropa la història local als ciutadans a través de personatges que, sobre el terreny, revelen informació generalment poc coneguda.
El jurat ha decidit declarar desert el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional.


El nom dels guanyadors, i també dels membres del jurat, es farà públic durant l'acte de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc el dijous 22 de febrer, a les 8 del vespre, a l'Auditori de Girona.