Notícies

La Biblioteca Comarcal de Blanes celebra quinze anys de lectura

Foto : La Biblioteca Comarcal de Blanes celebra quinze anys de lectura
Ahir el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va assistir a l'acte del quinzè aniversari de la Biblioteca Comarcal de Blanes. A l'acte també van assistir Mario Ros, alcalde i regidor de Cultura de Blanes; Carme Renedo, cap de la Central de Biblioteques de Girona del Departament de Cultura de la Generalitat, i Gemma Ciuró, directora de la biblioteca. La celebració va incloure l'entrega dels premis als «superlectors» infantils, juvenils i adults, i una visita guiada pel recinte amb la companyia de la bibliotecària Senyoreta Muntanyetes.

Piñeira va recordar que properament es compliran els cinquanta anys d'ençà que Blanes compta amb una biblioteca, ja que el 1971 es va inaugurar la Biblioteca Municipal J. G. Junceda, en honor del dibuixant i il·lustrador, que va morir a Blanes l'any 1948. Llavors l'edifici estava emplaçat a la Casa de la Cultura de la vila. També va destacar que «Blanes i les comarques de Girona estan de sort. El país ho està. Cada biblioteca és una porta a un sistema organitzat que ajuda la ciutadania a l'autoformació, a la cultura i a l'accés a la informació. Si cada ciutadà i ciutadana en fa ús, és tot el país que se n'aprofita».

La commemoració del quinzè aniversari es va encetar amb el lliurament dels premis als «superlectors» del 2017. És la segona vegada que es lliuren per reconèixer els usuaris que han agafat més llibres al llarg de tot un any. Després, es va fer una visita guiada a la Biblioteca Comarcal de la mà d'una antiga bibliotecària, la Senyoreta Muntanyetes, i un recorregut per les dependències: la sala d'actes, el vestíbul i la sala de lectura i altell.
En tots aquests anys, la Diputació ha mantingut sempre una col·laboració estreta amb aquesta biblioteca: hi ha hagut places de la Diputació i subvencions per a fons, obra i mobiliari, subscripcions, renovació de l'equip informàtic, programes de control i programes de treball col·laboratiu. Un exemple d'això és que l'any 1994 (en 23 anys) les ajudes de la Diputació suposaven el 24 % del total esmerçat i la biblioteca havia multiplicat per deu el seu fons: tenia 20.500 documents (i en prestava 10.000). L'any 2016, la Diputació li va concedir 29.400 euros de subvenció.

Com a biblioteca comarcal, participa en la majoria dels projectes del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. L'any passat ho va fer amb el Servei de PressReader i amb la introducció de la tecnologia mòbil a les biblioteques, i el 2018 ho farà en un projecte que reforça aquesta línia.

Una biblioteca amb molt de passat

La biblioteca té una història llarga i complexa. De fet, la Biblioteca Pública Municipal de Blanes es va inaugurar l'any 1971. L'any 2003, però, es va estrenar el nou edifici i es va anomenar Biblioteca Central Comarcal de Blanes, en compliment del que disposa el Mapa de Lectura Pública des de la seva primera edició. Obra dels arquitectes Artigues i Sanabria, consta de 2.100 metres quadrats en tres plantes, 238 punts de lectura i un fons de 69.616 documents (segons dades del mes de desembre de 2016), i atén una població de prop de 40.000 habitants.

L'any 2015, Any de les Biblioteques, va ser guardonada amb el primer premi de la tercera edició del Premi Teresa Rovira i Comas a la innovació a les biblioteques públiques, amb el projecte «Biblioteca Jove, cap a on caminem?».

Durant aquests primers quinze anys de vida, es calcula que la Biblioteca Comarcal de Blanes ha comptat amb més d'un milió i mig de visites. S'hi han fet prop de 725.000 préstecs (llibres, DVD, revistes, CD, diaris, etc.), hi ha un total de 34.702 usuaris i usuàries amb carnet de la biblioteca, i actualment el servei allotja 72.843 documents diferents.

Quan es va posar en marxa el 8 de febrer de 2003, va prendre el relleu de la Biblioteca Municipal de Blanes J. G. Junceda, que havia funcionat des de l'any 1971, allotjada a la Casa de la Cultura de la vila. La Biblioteca Comarcal va suposar un cost de construcció de més de 500 milions de pessetes, finançades en un 75 % per la Generalitat i la Diputació de Girona a través del Pla de Biblioteques, mentre que el 25 % restant va anar a càrrec de l'Ajuntament de Blanes.