Notícies

Un reportatge fotogràfic sobre un poblat de la sabana senegalesa guanya la setzena convocatòria de Joves Fotògraf(e)s

Foto : Un reportatge fotogràfic sobre un poblat de la sabana senegalesa guanya la setzena convocatòria de Joves Fotògraf(e)s
La setzena edició de Joves Fotògraf(e)s ja té guanyador: el projecte «Nparanpare», del fotògraf Daniel Casanovas. La comissió avaluadora, formada per representants de la Diputació de Girona i per especialistes i professionals del món de la fotografia, les arts i la cultura, ha seleccionat, per unanimitat, aquest projecte i n'ha subratllat l'originalitat, la innovació i la qualitat artística i tècnica.


Enguany la convocatòria de Joves Fotògraf(e)s havia fet un canvi important respecte a les edicions anteriors, ampliant el seu abast territorial i fent-lo extensible a tot Catalunya. El guanyador, Daniel Casanovas, és un jove fotògraf de 24 anys, saltenc de naixement i resident a Bescanó. Amb el reportatge fotogràfic presentat, Casanovas ha volgut mostrar la realitat que ell mateix va viure a l'Àfrica i fer una crítica de la visió occidental sobre l'Àfrica subsahariana.


El projecte. L'exposició consta d'un conjunt de trenta fotografies en color per mitjà de les quals Daniel Casanovas construeix un discurs amb l'objectiu de canviar la idea preconcebuda que es té del continent africà, segons la qual «és una massa homogènia on tot són guerres, fam i tristesa», i donar a conèixer l'«Àfrica de la felicitat».

«Pena, pobresa, guerra, ignorància, fam, salvatgisme, violència, conflictes tribals, analfabetisme... La visió occidental ha quedat atrapada en una imatge estereotipada i plena de prejudicis envers el continent africà, menystenint-lo i considerant-lo inferior en relació amb el nostre sistema de vida», explica l'autor.

Per donar cos a aquest reportatge fotogràfic, Daniel Casanovas s'ha centrat a deixar constància gràfica de la vida en el petit poblat de Boulembou, ubicat al bell mig de la sabana senegalesa i situat a 30 quilòmetres de Gàmbia. Ancorat en la tradició rural (Boulembou és a dues hores en cotxe de la ciutat més propera amb supermercat), Casanovas ens explica com «el poblat viu una feliç vida rutinària». «No hi ha sorpreses ni gaires expectatives», explica, i mostra, amb les seves imatges, com «això no és vist amb tristesa o desolació, sinó amb una tranquil·litat o ignorància que provoca el somriure quotidià».

Per això, com a títol del reportatge, el fotògraf ha escollit el suggeridor nom de «Nparanpare», que vol dir 'bonic' en sarahulle, l'idioma parlat a Boulembou.

La convocatòria. Tal com estableix la convocatòria, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, impulsor del Joves Fotògraf(e)s, programarà una exposició amb aquestes imatges, n'editarà un catàleg i en farà la presentació el proper 28 de juny a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Posteriorment, l'exposició s'integrarà dins el programa d'exposicions itinerants de la Diputació per oferir-la a tots aquells municipis gironins que la sol·licitin.

L'exposició també formarà part de certàmens i festivals fotogràfics; del Festival Off 2018, a Perpinyà; de l'Imaginària, a Castelló de la Plana; de la Biennal Olot-Fotografia, i del Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, entre d'altres. Un cop acabat aquest recorregut, l'exposició ocuparà un lloc virtual al lloc web d'INSPAI.

L'autor.
Daniel Casanovas va néixer a Salt el 1994 i actualment viu a Bescanó. Graduat en audiovisuals i multimèdia, es dedica de forma professional a la fotografia, a l'edició d'imatges, al disseny i a les xarxes socials.

Portfoli:
www.casanovasbou.wix.com/portfolio

La comissió d'avaluació. En aquesta darrera convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s, la comissió d'avaluació ha estat formada pel vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; per la cap d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro; pel doctor en filosofia, professor d'història de les idees estètiques i director del màster en comunicació i crítica d'art a la UdG Xavier Antich, i pels fotògrafs Marta Negre, Txema Salvans i Dani Duch.


Joves Fotògraf(e)s. Es tracta d'un projecte engegat per INSPAI que va néixer l'any 2001 amb la voluntat d'impulsar la fotografia artística i documental, i, alhora, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes, així com promoure l'obra de creadors audiovisuals. Amb aquest programa s'aconsegueix, d'una banda, generar un espai de trobada de l'obra de fotògrafs i fer-ne difusió, fomentar la creació fotogràfica i acostar al gran públic la fotografia des de tots els vessants, i, de l'altra, oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant una exposició itinerant i el catàleg corresponent.


El darrer projecte seleccionat pel programa Joves Fotògraf(e)s, «Mentawai, progrés o retrocés», de Marina Calahora, ha clos amb èxit el seu recorregut i s'ha pogut veure en un total de vint municipis gironins. La darrera convocatòria, corresponent a l'any passat, es va declarar deserta. Les exposicions de les edicions anteriors es poden veure a l'apartat «Exposicions virtuals» del lloc web d'INSPAI.

La convocatòria de Joves Fotògraf(e)s està dotada amb un premi de 1.000 euros per al projecte seleccionat.


INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, és un servei públic especialitzat i un equipament específic dedicat íntegrament a la imatge fixa i en moviment (fotografia i audiovisuals).

Un dels objectius del centre és estimular i influenciar en les polítiques públiques, relacionades amb el tractament, l'ingrés, la conservació i la difusió del patrimoni fotogràfic i de la fotografia com a element que abraça els valors artístics, històrics, testimonials, documentals, informatius, pedagògics i socials que ofereix la imatge.
 
Combina dos àmbits: el patrimonial, amb les funcions de l'Arxiu d'Imatges Emili Massanas i Burcet, que són l'adquisició, el tractament, la conservació i la difusió dels fons fotogràfics, i el de promoció, relacionat amb la creació, la formació i la promoció de la imatge contemporània.