Notícies

L'Any Viladesau aprofundirà en la difusió de l'obra i la figura del músic i compositor calongí

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele.

La presentació de l'Any Viladesau ha tingut lloc avui dijous a la Casa de Cultura de Girona. Hi han assistit el president i el vicepresident de la Diputacio de Girona, Pere Vila i Albert Piñeira, respectivament; l'alcalde de Calonge, Jordi Soler, i el comissari de l'Any Viladesau, Francesc Sánchez Carcassés. L'acte ha comptat també amb la participació dels professors del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, Francesc Cassú (piano) i Conrad Rafart (tenora), que han interpretat dues composicions de Viladesau: Niu d'amor i Esperit Calongí

El 18 de gener d'enguany el músic i compositor calongí Ricard Viladesau Caner hauria complert 100 anys. Amb motiu d'aquesta efemèride l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona, programa per a aquest any un conjunt d'activitats per commemorar i difondre la figura i l'obra d'un dels personatges més importants del sardanisme modern.

L'Any Viladesau presenta més d'una vintena d'activitats culturals que giren al voltant del que fou batejat per Pau Casals com a príncep de la tenora, virtuós d'aquest instrument i compositor destacat amb una producció sardanista que inclou més de 200 peces, algunes tant populars i destacades com Girona m'enamora, Esperit calongí o Sa roncadora

Ricard Viladesau fou una de les figures més importants del sardanisme modern, el qual va combinar unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora amb una fecunda producció com a compositor.

Coincidint amb el centenari del seu naixement, l'Any Viladesau dona avui el tret de sortida a una programació que inclou més d'una trentena d'activitats entre concerts i ballades de sardanes, que tindran com a eix central les peces del compositor calongí, i que també inclourà taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura de l'artista. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s'han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí. L'Any Viladesau té el seu inici coincidint amb l'aniversari del seu naixement; les activitats tindran lloc durant dotze mesos i es tancaran amb un gran concert de cloenda a l'Auditori de Girona, el 19 de gener del 2019.

El vicepresident  Albert Piñeira, en la presentació de l'Any Viladesau, ha comentat que «és un goig per a la Diputació de Girona defensar temes culturals com ara l'Any Viladesau, i encara més fer-ho en aquesta casa _seu del conservatori de Girona_, on el mestre Ricard Viladesau va donar classes». «A Diputació de Girona, com a referent de l'agenda cultural de comarques gironines, estem orgullosos de poder acompanyar-vos en tots aquests actes», ha assenyalat.

El comissari de l'Any Viladesau, Francesc Sánchez Carcassés, ha presentat la programació dels actes que tindran lloc al llarg de l'any, centrada especialment en concerts i taules rodones, i que comptarà també amb  un concert final.

L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, ha presentat el disc que amb motiu del centenari va gravar La Principal de la Bisbal a Calonge aquest estiu. Soler ha tingut un sincer record pel que va ser conseller de Cultura, Lluis Puig. «Si no fos per les circumstàncies que estem vivint seria avui aquí, content de participar en aquest homenatge».  

Finalment, el president, Pere Vila, ha comentat que la vida cultural a Girona continua (avui mateix s'han fet diferents actes i presentacions culturals al municipi: premis Cactus, presentaciódel  llibre sobre Domènec Fita). I això té a veure amb la vitalitat que també mostrava Viladesau. «No podem parar de crear, no podem parar de defensar la cultura, no podem parar de ser feliços i no podem parar d'estar a l'avantguarda de la cultura, malgrat els moments. A cada contrada de Catalunya, en cada festa major hi ha representació de l'obra de Viladesau, amb un record etern del músic. 100 anys de patrimoni, 100 anys de llegat, 100 de memòria col·lectiva que han dignificat la tenora, la sardana, la cultura, la musica, el país».

El president ha finalitzat dient: «serà un any ple de joia, serà un any ple d'alegria, serà un any ple de records, però sobretot serà un any de catalanitat. I en aquests moments d'especials turbulències, tenir la visió d'homenatjar un geni i tenir la seva musica contínuament en el record,  ens fa ser lliures. Ser presoners de ningú ens fa ser lliures».

Ricard Viladesau

Ricard Viladesau Caner (1918 - 2005) va néixer a  Calonge el 18 de gener de l'any 1908. Ha estat una de les figures més importants del sardanisme modern, que ha combinat unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a la primeríssima La Principal de la Bisbal i una fecunda producció com a compositor. Considerat l'instrumentista més important de la història de la sardana, fou batejat per Pau Casals com el príncep de la tenora. La producció sardanista de Viladesau, amb 212 sardanes, és prou coneguda i interpretada: conté composicions populars com ara Girona m'enamora, Esperit Calongí, El tutut de l'avi, Pic, repic i repicó, Oca amb naps, Sal i pebre, Calongina o Sal i pebre, entre d'altres, però també inclou música de ball, boleros i havaneres molt populars, com ara Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. A més, va compondre cant coral i música de cobla com Danses catalanes o el pasdoble Fragància.

L'any 1991 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, també va rebre la medalla al mèrit sardanista i fou nomenat Fill Predilecte de Calonge.

Presentació del disc compacte en directe de La Principal de la Bisbal

L'Any Viladesau ha començat amb la presentació del disc compacte enregistrat en directe a Calonge per La Principal de la Bisbal, cobla oficial de la Generalitat de Catalunya, amb la qual el músic calongí va tenir una especial vinculació i en fou membre destacat durant vint anys (1950-1970).

El directe de La Principal de La Bisbal fou enregistrat al pati d'armes del castell de Calonge el dia 11 d'agost de l'any passat en el marc del cinquantè aniversari del Festival de Música de Calonge {Interludi}, i inclou 12 peces entre les quals hi ha tres composicions de Viladesau: La placeta dels llops, Esperit calongí i Va de vals.

El compacte enregistrat en directe també inclou peces d'altres compositors calongins com Enric Vilà Armengol i Ivan Joanals Ametller, així com sardanes dedicades a Calonge i interpretades en aquest compacte sota la direcció dels seus autors. És el cas de dues composicions estrenades per a l'ocasió: Calonge 50 anys, sota la direcció d'Antoni Ros Marbà, una composició que commemora els 50 anys de la seva relació amb aquesta població, on resideix actualment, i Calonge vestida de notes, sota la direcció de Josep Cassú Serra, que evoca les nits d'estiu de concerts dels festivals de música al pati d'armes del castell.

Documentació