Notícies

Presentació de la nova guia sobre el món del pa dels «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotos: Eddy Kelele.
El passat divendres 12 de gener va tenir lloc, a l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries, la presentació d'una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» que edita la Diputació juntament amb l'Obra Social "la Caixa" i que porta per títol El món del pa.


Al llarg de tots els números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general).


La guia, escrita per Roser Bech i David Pujol, fa un recorregut per les fleques de les comarques gironines així com per les iniciatives i les propostes que s'hi relacionen. També parla del blat, dels molins antics i de les farineres modernes, de les receptes antigues, dels diversos tipus de farina, dels berenars d'abans, del pa en la literatura, de les llegendes i les cançons, dels gremis, de les fleques que fan pa sense gluten... en suma, d'un conjunt de temes que tenen com a denominador comú el títol del llibre: El món del pa.


La presentació va anar a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; de l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell; de Josep Blanch, director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»; de la fornera i presentadora del llibre Anna Bellsolà, i de Roser Bech i David Pujol, autors del llibre.


El llibre. La guia El món del pa apropa el lector a un dels aliments més importants de la nostra tradició, un aliment ancestral i nutritiu que està molt lligat a les arrels gastronomicoculturals de les nostres comarques. L'objectiu dels autors de la guia ha estat aproximar-se al món del pa artesanal i donar veu a la realitat actual del sector.


Actualment, en el conjunt de les vuit comarques gironines, més de la meitat dels municipis tenen un o més d'un forn de pa; hi ha tres obradors que ofereixen pa i pastisseria sense gluten de manera integral i dues farineres a la Bisbal i Banyoles i un molí de pedra a Sales de Llierca que, amb varietats antigues de blat, elaboren farina ecològica i integral de qualitat. Tot un conjunt d'activitats i empreses repartides pel territori que confirmen que el món del pa a les comarques gironines és ben viu: una raó de pes perquè els «Quaderns de la Revista de Girona» hi dediquin una guia.


Roser Bech (Cabanes, 1988) és llicenciada en filologia catalana i en filologica romànica, en l'especialitat de llengua italiana. És subdirectora i editora de textos de la revista Alberes.


David Pujol (la Bisbal d'Empordà, 1965) és mestre i llicenciat en pedagogia. Actualment és el director de la revista Alberes. Ha escrit articles i llibres de temàtica diversa.