Notícies

Les ocupacions irregulars d'habitatge centren un debat organitzat per les diputacions de Girona i Barcelona

Foto : Les ocupacions irregulars d'habitatge centren un debat organitzat per les diputacions de Girona i Barcelona
Les diputacions de Girona i Barcelona han organitzat aquest matí un grup de debat sobre les ocupacions irregulars. L'objectiu principal de la trobada ha estat posar en comú quins casos d'ocupacions irregulars hi ha als pobles i ciutats, quines possibilitats d'actuació tenen els ajuntaments i quines són les conseqüències tant per al municipi com per a la població que hi viu. A la sessió s'ha parlat de les diferents actuacions a escala local en casos d'ocupacions irregulars reals, i també s'ha valorat l'impacte en les polítiques locals de les actuacions dutes a terme en aquest àmbit.

La jornada ha tingut lloc al Parc Científic i Tecnològic de la UdG i ha estat inaugurada per Fermí Santamaria, vicepresident i diputat d'Habitatge de la Diputació de Girona, i David Mongil, cap d'Habitatge dels Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona. Hi han assistit una trentena de persones, majoritàriament personal tècnic, administratiu i càrrecs electes d'ajuntaments i consells comarcals.

Fermí Santamaria ha explicat que des del desembre de l'any passat el Servei d'Habitatge de la Diputació de Girona impulsa la redacció del document «Actuacions davant l'ocupació irregular d'immobles des d'una perspectiva local», el qual reuneix informació sobre com es pot actuar en casos d'ocupacions irregulars. «Vam decidir crear un grup redactor amb l'objectiu d'elaborar un document que fos fàcil, útil i viu per als ajuntaments que volien treballar els casos de les ocupacions irregulars», ha explicat el vicepresident, que també ha especificat que «no és una guia que diu als ajuntaments el que han de fer, ans al contrari; el que fa és suggerir actuacions que les administracions locals poden dur a terme davant ocupacions irregulars».
 
Aquest document, que es pot descarregar aquí, s'actualitza periòdicament. En aquesta sessió, el grup redactor ha pogut analitzar la funcionalitat i les mancances del document per tal d'adequar-lo a les demandes i realitats locals i comarcals. La sessió ha estat dinamitzada per Annaïs Varo, professora del Departament de Dret Públic de la Universitat de Girona. Finalment, s'ha redactat un informe de retorn de la jornada que s'enviarà a tots els assistents. De fet, les conclusions de la jornada, les revisions i les modificacions s'aplicaran en un futur a la nova versió del document.

Aquest document sobre ocupacions irregulars neix amb l'objectiu d'aportar solucions a un tema sensible i que és difícil de tractar per part dels ajuntaments. S'ha pogut elaborar gràcies a les aportacions fetes pel grup redactor, format per tècnics d'ajuntaments gironins que disposen d'oficina local d'habitatge, però també d'ajuntaments més petits, com el de Caldes de Malavella o el de Llagostera, que des dels serveis locals d'habitatge han treballat amb la Fundació SerGi. Al mateix temps, el grup redactor compta amb el suport de l'Agència d'Habitatge de Catalunya de la Generalitat, el Col·legi d'Advocats de Girona, els mediadors del Servei d'Intermediació de la Selva i la Universitat de Girona, que hi participa des del Departament de Dret Públic.

L'ocupació irregular, un debat pendent

En els darrers anys, la crisi econòmica i financera de llarga durada ha afectat directament moltes famílies, que han perdut el seu habitatge i, en conseqüència, tenen dificultats per accedir a un habitatge o mantenir-lo. Davant d'aquestes circumstàncies, l'ocupació d'habitatges s'ha convertit en un fet que es produeix a tot el territori.

L'ocupació irregular ha esdevingut un problema present als nostres municipis i una preocupació per als ajuntaments i consells comarcals en relació amb l'orientació de l'acció pública en aquest àmbit. Els ens locals es troben davant d'un escenari complex, en què entren en joc diversos aspectes: la prohibició legal de l'ocupació, les dificultats per garantir el dret a l'habitatge, els problemes veïnals relacionats amb les situacions d'ocupació, etc.