Notícies

Serinyà, nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Serinyà, nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona»
L'espai polivalent Can Xerric de Serinyà va acollir, el passat dissabte 2 de desembre, la presentació del llibre Serinyà, la nova monografia publicada dins la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a aquest municipi.

El llibre és el número 189 de la col·lecció de quaderns editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l'Obra Social "la Caixa". Al llarg d'aquesta notable quantitat de volums que ja s'han publicat, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general). Amb aquesta nova monografia dedicada a Serinyà ja són 108 els municipis protagonistes dels «Quaderns de la Revista de Girona».

La presentació va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; de Maria Rodríguez, sotsdirectora de l'oficina CaixaBank de Banyoles; de Josep Antoni Ramon, alcalde de Serinyà; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció; de Julià Maroto, arqueòleg, i de les autores del llibre, Maria Rosa Cortada i Sònia Tubert.

El llibre. Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és una monografia sintetitzada que pretén recollir els aspectes més destacats del passat i present de Serinyà. És el primer llibre que fa una descripció del municipi des de tots els elements que s'hi poden relacionar. Des del vessant històric, comença per la prehistòria i arriba fins al dia d'avui. El llibre també repassa altres aspectes, com ara l'entorn natural, la vida social, el desenvolupament del municipi modern o els darrers equipaments que s'hi han posat en marxa, entre molts altres temes.

Serinyà és un dels onze municipis que configuren la comarca del Pla de l'Estany. Està situat entre els contraforts de la Garrotxa i la plana de l'Empordà i, a causa de la seva formació geològica, hi conviuen tres tipus de paisatge: el de la plana (majoritari), el de muntanya i el fluvial, regat pel riu Ser i el seu afluent, el Serinyadell. El tret més destacat del poble és el fet que té dins del seu terme un dels conjunts de jaciments arqueològics més importants d'Europa: les coves del Reclau, la bora gran d'en Carreres i el paratge de la Margenera.

M. Rosa Cortada va néixer a Ribes de Freser el 1955. És mestra i ha treballat a l'escola Bora Gran de Serinyà durant vint-i-set anys, deu dels quals com a directora. En aquest temps, s'ha dedicat a recopilar documentació històrica del municipi.

Sònia Tubert va néixer a Serinyà el 1975. És periodista. Ha treballat en mitjans de comunicació com Banyoles Televisió, Diari de Girona, Catalunya Ràdio o COM Ràdio. Actualment exerceix a FeM Girona.