Notícies

La Diputació de Girona aprova un pressupost de 132,9 milions d'euros per a l'exercici de 2018

Foto :
El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat avui el pressupost de la corporació per a l'exercici 2018, que serà de 132,9 milions d'euros, 9,4 milions més elevat que l'anterior.

Pere Vila, president de la institució, ha destacat que "les principals protagonistes del pressupost continuen sent les entitats locals de les comarques gironines, que són destinatàries del 51 % de les subvencions i transferències". També ha remarcat que la principal línia de subvenció de la Diputació de Girona a les entitats locals, el Fons de Cooperació Econòmica i Local, augmentarà fins a 18,3 milions anuals en els exercicis de 2018 i 2019.

El president de la Diputació i el vicepresident primer Miquel Noguer han explicat també que l'increment pressupostari permetrà a la corporació ampliar el compromís social, el desenvolupament econòmic i les inversions territorials.

El pressupost ha estat aprovat amb el suport del PDeCAT, ERC, PSC i IdS, i la CUP hi ha votat en contra.

Àmbit social

Dipsalut continua sent l'organisme autònom amb més atribució pressupostària, i experimenta un augment d'1 milió d'euros (de manera que assoleix un total de 13,1 milions d'euros), que repercutiran especial en les polítiques d'habitatge i els serveis socials municipals. Així mateix, el pressupost general de la Diputació augmenta l'aportació a les llars d'infants, que serà de 5,3 milions d'euros.

Desenvolupament econòmic

Una de les principals línies de subvencions previstes per a aquest exercici és la destinada al foment de la promoció econòmica, amb una dotació d'1,2 milions d'euros. Aquesta quantitat es complementa amb iniciatives pròpies de la corporació en el marc de la promoció econòmica i el foment de l'emprenedoria, com és el cas del DIPLAB.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona continua el seu creixement, amb una previsió d'augment d'un 8,9 %, i assoleix un pressupost total de 6,7 milions d'euros. Aquesta dotació pressupostària ha de permetre la tasca de promoció territorial, no només des de la vessant turística estacional, sinó també consolidant la promoció de productes i productors arrelats al territori, de la mà d'iniciatives com la marca Girona Excel·lent.

Inversió i foment

Augmenta 3 milions d'euros l'aportació a la Xarxa Viària de la Diputació. Es tracta d'una assignació que, des del 2015, ha passat d'1 a 4 milions d'euros.
Així mateix, també creix el pressupost de l'organisme autònom Xarxa Local de Municipis de la Diputació de Girona (XALOC), que augmenta un 27 % (assoleix un total de 6,3 milions d'euros).

Disminució del deute

El deute de la institució era del 83 % l'any 2012, i en l'exercici de 2017 s'ha situat en el 13 %. La previsió és que el percentatge disminueixi també en l'exercici de 2018 i se situï en el 8 %.

Ple ordinari: «Declaració institucional per la llibertat dels presos polítics»

Abans de la celebració del ple extraordinari d'aprovació del pressupost ha tingut lloc el ple ordinari corresponent al mes de novembre, en què tots els grups polítics han votat a favor d'una declaració institucional per la llibertat dels presos polítics.

La declaració rebutja l'escalada repressiva dels darrers mesos i exigeix l'excarceració immediata de tots els presos polítics que "ho són malgrat haver
actuat sempre pacíficament i democràtica, d'acord amb el mandat sorgit de les urnes". El text considera com a govern legítim de la Generalitat de Catalunya l'encapçalat pel president Carles Puigdemont i pel vicepresident Oriol Junqueras. També expressa el ple suport a la Mesa i al Parlament de Catalunya, que "s'han vist desposseïts de les seves competències per l'aplicació indigna de l'article 155 de la CE".  La declaració exigeix també la fi de la "judicialització de la política catalana", i condemna "l'arbitrarietat i l'ús partidista amb què s'estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders que qualsevol estat de dret digne ha de garantir". Així mateix, insta la Unió Europea i la resta d'institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d'una solució política, i exigeix l'aixecament immediat de l'aplicació de l'article 155 de la CE.