Notícies

La col·lecció «Josep Pla» publica un recull de proses breus escrites per Miquel Martín

Foto : La col·lecció «Josep Pla» publica un recull de proses breus escrites per Miquel Martín
El passat divendres 17 de novembre, al vespre a la Fundació Josep Pla de Palafrugell va tenir lloc la presentació de Proses reposades, un llibre de Miquel Martín i Serra publicat dins la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona.

El diputat de la Diputació de Girona Albert Gómez, va ser l'encarregat de presentar-lo, juntament amb la directora de la Fundació Josep Pla, Anna Aguiló, el director de la col·lecció «Josep Pla», Lluís Muntada i l'autor del llibre Miquel Martín.

El volum, el 41è de la col·lecció, comprèn un aplec de proses breus dividides en sis àmbits: passejos, rutines, menges, parles, evocacions i literatura i paisatge. Han estat escrites per Miquel Martín, que s'expressa amb un estil depurat, concís i en alguns moments poètic. L'observació del paisatge, el relat de la cuina, la passió per la llengua i l'inventari del jo ens conviden a una exploració dels replecs de l'existència.

A cavall entre la cultura popular, l'observació del món, el reflex interior i la destil·lació literària, a Proses reposades assistim a una exploració serena i fonda dels caires de l'existència d'un autor lligat al territori. I tot en un llenguatge vibrant i acolorit, en què la descripció queda subjugada a l'ordre estètic de l'estil. Proses reposades transfereix el caràcter sensorial d'una literatura que, seguint l'estela de Josep Pla, Ruyra o Pairolí, precisa el territori, les olors, les visions paisatgístiques, els relleus del paisatge i fins les franges d'una memòria convertida en tacte a través de la literatura. Tal com sosté l'escriptor Toni Sala en el pròleg: "El sensualisme s'encarna en el paisatge, no és tant que es torni físic com que humanitzi l'exterior. Per això els objectes arriben a ser part de la persona. Els balancins, els sofàs, les cuines, els llibres o els cotxes tenen genealogia i escut d'armes, i Martín se'ls troba tal com troba els personatges de la seva joventut, ja objectes envellits: una dona atractiva de quan era un adolescent, un professor de matemàtiques acabat. Hereta un impuls i el continua. Vull preveure que la solidesa d'aquests textos faci de plataforma per a un salt agosarat".   

Miquel Martín

Miquel Martín i Serra (Begur, 1969) és escriptor i llicenciat en filosofia. Ha publicat, entre d'altres títols, El riu encès, Llegendes de mar de la Costa Brava, Dictadors de butxaca (Premi Jaume Maspons i Safont), Cabells de Medusa, L'estratègia de la gallina (finalista del Premi Ramon Llull) i Hi ha amors que maten. També ha realitzat diversos estudis i treballs sobre literatura, especialment sobre Prudenci Bertrana, Josep Pla i Joan Vinyoli: és l'autor de l'estudi preliminar i les propostes didàctiques de Vent d'aram i de «Les influències filosòfiques en la poesia de Vinyoli», dins el volum Joan Vinyoli i la poètica postsimbolista. Escriu habitualment al Diari de Girona, al diari Ara i a la Revista de Girona, entre d'altres mitjans. Ha publicat articles a La Vanguardia, El Punt Avui, la Revista de Catalunya i Descobrir Catalunya. Té un blog (www.miquelmartin.cat), on publica els seus comentaris periodístics i literaris.