Notícies

Set boscos gironins ofereixen «banys de bosc», un pioner producte ecoturístic de salut 

Foto : Set boscos gironins ofereixen «banys de bosc», un pioner producte ecoturístic de salut 

Aquest migdia, a Caldes de Malavella, s’ha presentat el projecte Boscos Saludables i Itineraris Saludables. A l’acte han participat Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella, Ramon Ramos, director general del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Secundí López Pousa, president de l’Associació Sèlvans, Jaume Hildago, coordinador general de l’Associació, i Montserrat Moya, terapeuta. També hi han assistit representants d’empreses del sector turístic gironí i diversos ajuntaments i propietaris que participen en el projecte.

Coincidint amb «l’Any de la Sostenibilitat de la Costa Brava i el Pirineu de Girona», el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i l’Associació Sèlvans presenten la primera xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics a Catalunya i a l’Estat espanyol. També participen en el projecte la Universitat de Girona, set ajuntaments gironins, propietaris de boscos i òrgans gestors dels espais. I empreses privades com Fundació Caixa d’Enginyers, Natura Selection i Laboratoris Esteve, donen suport al projecte.

El projecte de la xarxa de boscos s’inspira en models existents en països com Japó, Estat Units, Corea del Sud i Alemanya, i té per objecte contribuir a la protecció i conservació dels boscos madurs i singulars amb valor natural, esdevenir un nou recurs forestal per a la propietat forestal i convertir-se en un producte innovador d’ecoturístic de salut per a les destinacions Costa Brava i Pirineu de Girona, anomenat «bany de bosc».

Des d’aquest mes de novembre els boscos de Can Fornaca, a Caldes de Malavella, Palau-sacosta, a Girona, i les Torrenteres, a Vidrà, ofereixen «banys de bosc» als visitants que s’interessin per gaudir d’itineraris terapèutics que proporcionen benestar. Posteriorment, a partir de gener de 2018, els boscos de Salvador Grau i Tort, a les Preses; Serra d’Heures, a Sant Hilari de Sacalm; Requesens, a la Jonquera, i Sant Grau, a Tossa de Mar, s’incorporaran al projecte amb visites als entorns naturals. Tots els boscos presenten una accessibilitat adequada, mobiliari específic i adequació de l’ús públic.

Els Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics gestionats per l’Associació Sèlvans, a través d’un contracte de custòdia, han creat un mètode terapèutic propi per implantar als boscos seleccionats que consisteix a realitzar un recorregut a peu de 2 hores –slow walk- en el decurs del qual es practiquen exercicis sensorials guiats (respiració, observació, silenci, aerobiologia).

L’Associació Sèlvans i la Universitat de Girona actualment organitzen cursos formatius especialitzats per transferir aquest mètode a terapeutes i guies de natura. La vocació turística del projecte dels Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics es fa palès perquè contribueix a renovar i diversificar els productes turístics de les destinacions gironines, també aprofita la infraestructura turística existent i contribueix a trencar amb l’estacionalitat i a complementar estades. Així mateix, aquest innovador projecte genera una nova oportunitat de negoci per als actors turístics del sector de la salut i el benestar, les empreses d’activitats a la natura i els establiments turístics.

Inicialment, el producte el «bany de bosc» es pot adquirir a través del web www.selvans.ong per un preu d’entre 15 € i 50 €. El diferents serveis s’ofereixen en quatre idiomes i properament es comercialitzaran com a paquet turístic, i inclouran estades en allotjaments i/o àpats en establiments de l’àrea, amb la col•laboració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

La proposta ecoturística s’adreça a persones sanes i a persones amb risc o procés de patir malalties cròniques d’arreu del món, procedents de Catalunya, l’Estat espanyol i els països centre-europeus, prioritàriament.

Els Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics s’han adherit al Club de Salut i Benestar del Patronat de Turisme Costa Brava Girona per aprofitar les plataformes de difusió, promoció i comercialització que s’ofereixen des de l’entitat. Així mateix, el Patronat de Turisme l’incorpora com a novetat en el portafolis de productes turístics que ofereix la destinació als visitants, i ha programat desenvolupar un programa d’actuacions promocionals per donar a conèixer el projecte i el «bany de bosc» en el decurs de 2018: creació d’un web específic i d’un fullet temàtic; participació en fires de turisme especialitzades en natura i salut i benestar; presentacions a operadors turístics i a mitjans de comunicació, i campanyes de comunicació a través de xarxes socials i mitjans tradicionals, entre d’altres.