Notícies

Lliurament dels Premis LiberPress 2017

Aquesta nit ha tingut lloc, a l'Auditori de Girona, l'acte de lliurament de la XIX edició dels Premis LiberPress que la Diputació de Girona, organitza conjuntament amb l'Associació Liberpress. Els guanyadors són: Jaume Capdevila, Kap; Femen, el Poble yazidita; Paolo Bianchini; Maria Farantouri; Roser Rosés; Pallassos sense Fronteres; Bernardo Atxaga; Greenpeace. El Premi Memorial recordarà Salvador Puig Antic, executat el 2 de març de 1974.

Es tracta d¿una edició que dona veu i reconeixement a la feina callada de tanta gent i institucions que treballen per fomentar els valors de la pau i de la llibertat de pensament i expressió. LiberPress reivindica la valentia dels qui lluiten per les causes justes i, a més, ho han de fer a contracorrent. També hi ha un espai per a una qüestió d'actualitat i que ens és molt propera, fins al punt que en som protagonistes: la reivindicació democràtica del dret al vot.

D'altra banda, aquest migdia ha tingut lloc un dinar al qual han assistit Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Carles McCragh, president de l'Associació LiberPress; Joelle Stikness, vicepresidenta de l'Associació LiberPress, a més dels premiats i diversos periodistes que han pogut entrevistar els guanyadors.

En total, cada any s'atorguen els següents premis, repartits per categories: Memorial, LiVerdPress, Literatura, Cançó, Associació, Cinema, Camins, Catalunya i 'el principal' Premi LiberPress. Més el Gest i el Dibuix. 

 

PREMIATS (11 categories)

Femen rep el Prem LiberPress Catalunya 2017 per la seva lluita i protesta pacífica, valenta, original, audaç, provocadora, eficaç, i seriosa i divertida alhora, mitjançant la qual denuncia els excessos de les religions, del masclisme, dels polítics antidemocràtics, del conservadorisme, i defensa principalment les dones oprimides, però també tota la humanitat, amb una ferma advocació dels drets humans.

Salvador Puig Antich (Barcelona, 30 de maig de 1948) rep el premi Memorial LiberPress. Va donar suport a la lluita obrera i la revolució armada per intentar fer caure la dictadura franquista. A la tardor de l'any 1973 fou detingut per la mort d'un policia en un tiroteig durant la seva detenció. Després de ser torturat i sotmès a un judici irregular i sense garanties, va ser condemnat a mort per un consell de guerra militar. Malgrat la pressió internacional perquè li commutessin la pena, el van executar per garrot vil el matí del 2 de març de 1974 a la sala de paqueteria de la presó Model de Barcelona, enmig de la indignació popular.

Una urna i una mà votant amb una papereta serà el Gest LiberPress 2017, un gest de pau i de lliure expressió: la mà d'un ciutadà exercint el seu dret. I també per això qualsevol acte en contra de la utilització de les urnes sol esdevenir un acte antidemocràtic i totalitari.

Bernardo Atxaga rep el Premi LiberPress Literatura 2017 pel conjunt de la seva obra literària feta amb originalitat, riquesa, sensibilitat i enginy, en la qual ha tractat amb tendresa i duresa alhora temes com la Guerra Civil, ETA, la transició democràtica i la vida dels homes i dones d'un País Basc rural, treballador i diferent, i ha insistit en la memòria social col·lectiva, amb tolerància, humanitat, bondat i valentia. És un escriptor únic que ha conquerit l'atenció de lectors de totes les llengües i cultures des d'una literatura diversa i compromesa amb els valors de la llibertat i la dignitat humana.

Pallassos sense Fronteres rep el Premi LiberPress Associacions 2017 per una idea i una trajectòria emotiva, emocionant, solidària, plena de sensibilitat i molt valenta, en la qual, lluitant arreu del món pels desprotegits, ha sabut canviar llàgrimes per somriures, transformar penes en joia, fer oblidar durant una estona les injustícies als qui les pateixen, demostrar la seva immensa humanitat a tota la humanitat. En definitiva, una feina plena de coratge i simpatia, altruista i impagable.

Paolo Bianchini rep el Premi LiberPress Cinema 2017 per la seva extraordinària carrera cinematogràfica, dedicada en gran part al cinema social i de compromís, per la seva defensa i visió del món de la infància i l'adolescència a través del cine, per haver mostrat amb gran bellesa i tendresa la marginació, els desvalguts, els vulnerables i els éssers que són víctimes de qualsevol mena de poder.

Roser Rosés Senabre rep el Premi LiberPress Camins 2017 per una vida llarga en la qual ha fet camins múltiples i dificilíssims des de molt petita, ha portat amb gran responsabilitat i maduresa la seva infància i adolescència, ha passat la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i els pitjors anys del franquisme sense descoratjar-se, fins a retrobar, amb tots nosaltres, la llibertat.

Andrés Vázquez de Sola rep el premi Dibuixant 2017. Es tracta d¿un dibuixant, periodista i pintor. A partir del 1951 va militar clandestinament al Partit Comunista d'Espanya (PCE). Va patir actes de censura, acomiadaments i deportacions a altres regions de l'Estat, i va marxar a Madrid, on va treballar en el diari del mateix nom com a col·laborador fix. La repressió va continuar fins que va abandonar aquest diari i Televisió Espanyola, on presentava el programa La noche del sábado i dibuixava davant les càmeres caricatures dels participants, i el 1959 va marxar a París a peu, on va continuar amb una prolífica carrera a bastament reconeguda.

Greenpeace rep el Premi LiverdPress 2017 per la seva tasca immensa, independent, valenta, perillosa i valuosíssima en defensa del medi ambient, per la seva lluita contra el canvi climàtic i a favor de la preservació de les espècies, per la seva denúncia i el seu esforç per aconseguir un món més racional, saludable i habitable per a tota la humanitat i les espècies animals i vegetals amb què convivim. Probablement és una de les organitzacions més essencials i necessàries per a la humanitat, sense la qual estaríem en una situació crítica.

Maria Farantouri rep el Premi LiberPress Cançó 2017 per la seva veu tendra, militant i compromesa amb la cançó social i de protesta grega, que ha denunciat la dictadura del seu país, els totalitarismes polítics, el reaccionarisme i la repressió; ha barrejat la contundència de la denúncia amb la bellesa de la poesia i ha participat activament en la lluita per la consecució de la democràcia, les llibertats i el respecte als drets humans.

Jaume Capdevila i Herrero, Kap, rep el Premi LiberPress 2017 per una obra amplíssima, sense fronteres, provocadora, contundent, sàvia, profunda i plena d'un humor intel·ligent, refinat i satíric. També perquè és una persona senzilla, bona, republicana, imprescindible i divertida, un geni teòric i pràctic de l'humor gràfic i de la caricatura que sempre ha lluitat per les llibertats de la gent i dels pobles, especialment per la llibertat d¿expressió.

ÀMBITCultura