Notícies

La biblioteca Cutiller de Llagostera acull la presentació del darrer número de la Revista de Girona

La biblioteca Julià Cutiller de Llagostera va ser l'emplaçament escollit per presentar el darrer número publicat de la Revista de Girona, el corresponent als mesos de setembre i octubre. L'acte va tenir lloc divendres al vespre i va anar a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona Albert Piñeira; del regidor de l'Ajuntament de Llagostera, Robert Montiel; de Xavier Cortadellas, director de la Revista i de Dolors Grau, coordinadora del dossier que encapçala aquest número, dedicat a la història gironina de la fotografia.

Sota el títol «Els primers fotògrafs de les comarques gironines», l'arxivera Dolors Grau i un grup de col·laboradors que l'acompanyen ressegueixen en forma de reportatge la història dels primers fotògrafs de les comarques gironines. Concretament, se centren en la figura de quatre, els més coneguts i d'una professionalitat innegable: Unal, Esquirol, Mauri i Fargnoli. També hi ha espai per recordar quin paper tenien les dones en aquests primers anys de la fotografia i per recollir alguns casos singulars, com la fotografia dels núvols de Josep Pons i les primeres fotografies que es varen fer de Girona.

En el pròleg d’aquest vast reportatge, Grau explica que el discurs escollit «és per donar a conèixer les diferents activitats d'aquests primers fotògrafs» i que es parla «d'aspectes tan diferents com la fotografia artística, la fotografia amateur, la fotografia excursionista, la fotografia de premsa, la fotografia de difunts, dels àlbums...». Per a la redacció del reportatge, Dolors Grau ha comptat amb Marta Gassot, Maria Àngels Suquet, Jep Martí, Lurdes Boix, Inés Padrosa, Rosa Maria Gil, Toni Reyes i David Iglésias.

Altres temes

Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents temes relacionats amb la història i l’actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaca l’entrevista a Bàrbara Schmitt, portaveu de l’entitat naturalista IAEDEN - Salvem l'Empordà i la biografia dedicada a Emili Saguer, el més desconegut dels presidents de la Diputació; el reportatge fotogràfic sobre la transhumància, elaborat per Jaume Fanyé i Dani Salvà, i el retrat de grup protagonitzat pel servei de neteja de l'hospital Josep Trueta.

També conté tres reportatges sobre art (com els centrats en la figura de Fidel Aguilar, escrits per Eva Vàzquez i per Rosa Maria Gil, i de Joan Baptista Coromina, a càrrec de Maria Fontané), un sobre patrimoni, en el qual s‘explica el paper clau que van tenir Francesc Brossa i Esteve Ripoll, alcaldes de Castelló d'Empúries en la salvaguarda dels aiguamolls de l'Empordà; un altre sobre història, que permet descobrir el Martirologi d'Usuard, un llibre manuscrit del segle XV que ha travessat fronteres i que ara descansa al museu d'Art de Girona, i un de lletres, escrit per Griselda Oliver, sobre la revista gironina Senhal.