Notícies

La Diputació de Girona, el Consorci Vies Verdes i tretze ajuntaments signen un conveni per cofinançar l’ampliació de la Xarxa de Vies Verdes

Foto : La Diputació de Girona, el Consorci Vies Verdes i tretze ajuntaments signen un conveni per cofinançar l

La Diputació de  Girona, el Consorci Vies Verdes de Girona i els ajuntaments de Banyoles, Campdevànol, Cornellà del Terri, Esponellà, Fontcoberta, la Vall de Bianya, Palol de Revardit, Porqueres, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis i Serinyà han signat un conveni de col•laboració pel cofinançament de les obres d’ampliació de la Xarxa de Vies Verdes a les comarques gironines entre el Pirineu de Girona i la Costa Brava, concretament a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i el Pla de l’Estany.

El conveni de col•laboració regula les condicions d’execució i lliurament de les obres, i estableix que el Consorci i els tretze ajuntaments signants autoritzen la Diputació de Girona a realitzar la seva contractació i adjudicació, així com del pagament de l’impost cofinançat, corresponent al 25% del total del pressupost d’execució més el 21% d’IVA del total del projecte. Es preveu que les obres d’execució dels 65 km de vies verdes es licitin aquesta tardor i que s’adjudiquin i s’iniciïn al primer trimestre de l’any que ve.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació, Pere Vila, ha destacat la “reivindicació històrica d’aquest projecte” i ha explicat que les obres entre el Ripollès i la Garrotxa resolen la connectivitat Pirineus-Costa Brava de manera que ara es disposarà d’un traçat continu de via verda que enllaçarà els dos extrems”. Per altre banda, Albert Gómez, president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, ha remarcat que “per al consorci, aquests nous projectes representen una oportunitat de creixement i expansió territorial i de consolidació de la nostra tasca”. 

La Diputació i el Consorci van presentar el projecte d’ampliació de la xarxa de vies verdes a les comarques de Girona a la convocatòria pública de subvencions del Servei de Programes Europeus, que la Generalitat de Catalunya va resoldre favorablement, de manera que actualment es disposa d’un cofinançament FEDER de 1.911.954,72 € per dur a terme aquestes obres. El cost del projecte conjunt del tram de via verda que s’ha d’executar és de 5.235.892,79 €, i les bases de la convocatòria de la Diputació preveuen el cofinançament per part dels municipis inclosos en el projecte.

Aquest cofinançament representa un canvi de paradigma en el finançament de les obres de construcció de nous trams de via verda, que anteriorment havien estat assumides al 100% per finançament extern: des del Ministeri de Medi Ambient – Programa Camins Naturals en els primers traçats de via verda (ruta del Ferro i del Carbó i ruta del Carrilet) i per la Generalitat de Catalunya en el tram de la ruta del Tren Petit. És el primer cop, doncs, que els ajuntaments financen la construcció de nova via verda. 

 

Millora de la connectivitat i expansió comarcal

Des de fa anys s’està treballant en la recuperació de la ruta pel Pla de l’Estany, així com en la connexió de la ruta del Ferro i del Carbó amb la ruta del Carrilet, que s’inicia a Olot. El nou projecte, que inclou també la connexió del camí ral de Campdevànol i Ripoll, aportarà coherència territorial i contribuirà a incrementar l’impacte econòmic del traçat en la promoció turística i la creació d’ocupació.

Les obres entre el Ripollès i la Garrotxa resolen la connectivitat Pirineus – Costa Brava, de manera que es disposarà d’un traçat continu de via verda que enllaci els dos extrems. L’obra al Pla de l’Estany representa una expansió històricament reclamada, i l’ampliació del clàssic eix pedalable Pirineus – Costa Brava. 

Assistents a la signatura, al saló de plens de la Diputació de Girona: 

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Albert Gómez, i els alcaldes dels municipis que signen el conveni: Joan Manso, alcalde de Campdevànol; Salvador Coll, alcalde de Cornellà del Terri; Joan Farrés, alcalde d’Esponellà; Joan Estarriola, alcalde de Fontcoberta; Jordi Congost, primer tinent alcalde de l’ajuntament de Banyoles; Jordi Xargay, alcalde de Palol de Revardit; Francesc Castañer, alcalde de Porqueres; Jordi Munell, alcalde de Ripoll; Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan de les Abadesses; Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis; Narcís Fajula i Aulet, 1r tinent d’alcalde de l’ajuntament de Sarrià de Ter; Josep Antoni Ramon, alcalde de Serinyà, i Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya.