Notícies

Nou itinerari forestal, pel silvetum de Fontmartina, al Parc Natural del Montseny

Foto : Nou itinerari forestal, pel silvetum de Fontmartina, al Parc Natural del Montseny

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny compta, a partir d’avui, d’un itinerari forestal que transcorre pel silvetum dissenyat als anys 70 per l’enginyer de forests de la Diputació de Barcelona, Joaquín Martín Diéguez. Es tracta d’un itinerari singular que va descobrint diverses espècies arbòries, com ara cedres, avets, trèmols, àlbers, castanyers i pins, entre d’altres, plantades fa més de cinquanta anys pels Serveis Forestals de la Diputació de Barcelona seguint un corrent de pensament molt present en l’època.

La inauguració d’aquest silvetum ha suposat un homenatge al que fou enginyer forestal de la Diputació de Barcelona, Joaquín Martín Diéguez, autor del llibre El bosque en el silvetum del Montseny, en el qual ha participat la seva vídua, Mercedes Mimó, juntament amb altres familiars, així com el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella; l’alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira, i la directora del Parc Natural del Montseny, Joana Barber.

L’acte ha servit també d’homenatge a tots els treballadors públics del Parc que van fer possible l’arborètum que avui s’ha posat a disposició del públic juntament amb els 18 municipis que conformen la Reserva de la Biosfera del Montseny, que contribueixen a fer que aquest espai natural sigui una peça especialment valorada pel conjunt de la societat catalana.

L’itinerari, d’uns 4,5 km, comença a les Feixes del Vilar, on s’observen plantacions de cedre de l’Himàlaia, d’avet de Douglas i de cedre de l’Atles. Més endavant hi trobem alzinars amb castanyers, i cap a la font de les Hortes hi ha bosc de ribera amb espècies com ara trèmols, àlbers, verns i alguns cirerers i nogueres, entre d’altres. A la plana del Coll destaca la plantació d’avet de Douglas, també conegut com a pi d’Oregon, de làrixs i cedres. Després d’un alzinar amb pi pinyer es troben alguns exemplars de pi ponderosa. I l’itinerari acaba al punt de partida després de gaudir d’alguns castanyers centenaris.

Aquest itinerari té com a objecte oferir un nou recurs, que s’afegeix a la llarga llista d’itinerari senyalitzats que el Parc Natural del Montseny posa a disposició dels visitants, i dona gruix al conjunt de dotacions que constitueixen l’oferta turística i educativa d'aquest espai natural catalogat com a Reserva de la Biosfera.

En aquest cas, l’itinerari mostra un conjunt d’espècies, moltes de les quals coníferes, però també algunes de planifòlies, que en aquests entorns són exòtiques, però que actualment donen un valor afegit als paisatges naturals del Parc, enriqueixen la seva biodiversitat i proporcionen un recurs pedagògic i divulgatiu.