Notícies

Presentació dels actes de commemoració del 90è aniversari de Domènec Fita

Foto : D'esquerra a dreta: Francesc Pardo, bisbe de Girona; Pere Vila, president de la Diputació; Marta Madrenas, alc

Aquest matí, a l’auditori Viader de la Casa de Cultura, hi ha tingut lloc la presentació dels actes d’homenatge a l’artista Domènec Fita, que la Fundació que porta el seu nom ha organitzat a Girona amb motiu de la celebració del seu norantè aniversari.

La presentació d’aquesta commemoració ha estat encapçalada pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i també ha comptat amb la participació dels representants de la resta d’institucions que hi donen suport (Eudald Casadesús, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona; Francesc Pardo, bisbe de Girona; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona) i de Joaquim Bover, arquitecte, patró de la Fundació i comissari dels actes.

Domènec Fita i Molat (Girona, 10 d’agost de 1927) és un artista contemporani molt reconegut i prolífic, que sempre ha tingut un compromís ferm amb Girona i les seves comarques, tant des d’un punt de vista artístic com social. És per això que, en reconeixement a tota la seva llarga trajectòria i tasca, la Fundació Fita ha volgut commemorar el seu norantè aniversari d’una manera especial i, per això, ha organitzat, amb la col•laboració del conjunt de les institucions gironines, una sèrie d’actes per retre-li un homenatge sincer.  

Així és com l’ha recordat el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, durant la seva intervenció aquest matí «Que aquest homenatge, doncs, serveixi per posar en relleu la transcendència de Fita com a home del seu temps, la solidesa del seu art, i per advertir que, en el món d’aquest artista, tot segueix essent possible».

Els actes

Aquest homenatge a Domènec Fita gira a l’entorn de cinc mostres a diferents espais expositius de Girona -al Museu d’Art de Girona, a la Fundació Valvi, a la Fundació Fita, a la Casa de Cultura i a l’Auditori de Girona- amb la intenció d’explicar l’obra de Fita de manera transversal i copsar la manera d’obrar de l’artista: la seva manera de fer i l’ús de materials, en la diversitat de temes tractats, recursos i tècniques que ha anat abraçant al llarg de la seva dilatada carrera.

La primera exposició «Divorcis amb la tradició» es podrà veure al Museu d’Art de Girona. Aquesta mostra està dirigida i produïda per la mateixa directora del museu, Carme Clusellas i la inauguració institucional coincidirà amb les Fires de Sant Narcís, a finals del mes d’octubre.

D’altra banda, la Fundació Valvi acollirà, a partir del 9 de novembre, la mostra «Laberint de la llibertat a través del nu», dirigida i produïda pe la directora d’aquesta Fundació, Maguí Noguer. En aquest cas, l’espectador hi podrà copsar la formació acadèmica de Fita i comprovar com trenca amb la tradició fins a arribar a l’abstracció per mitjà de pintures, dibuixos i escultures, amb un denominador comú: el nu.

A partir del 15 de novembre, a la Casa de Cultura, hi haurà dues exposicions més. A la planta baixa, i sota el títol «El buit sobre el ple», s’hi podran veure algunes de les peces més significatives de Fita com El Crist jacent de la Catedral de Girona. En aquesta mostra, dirigida i produïda per Sebastià Goday i Lluís Freixas, s’hi descriuran les intencionalitats de l’artista en un diàleg entre l’ombra i el relleu a través de diferents escultures, obra pictòrica i diverses tecnologies. A la seu de la Fundació Fita, a la segona planta del mateix edifici, s’hi instal•larà «Geometrització per la ruptura», una exposició  organitzada per Ignasi Esteve que explica la sistemàtica de treball de Fita.

Finalment, el 22 de novembre s’inaugurarà «Un gest sobre textures i colors», a la sala petita de l’Auditori de Girona. Es tracta d’un muntatge amb escultures i obra pictòrica de gran format de Fita amb motiu de l’estrena d’una composició musical escrita especialment per a l’ocasió per Joaquim Rabasseda i dirigida per Ricard Oliver i que serà interpretada pel Cor de Cambra de la Diputació de Girona amb una desena de músics. La mostra estarà oberta al vestíbul de l’Auditori fins a finals de gener de 2018.

A banda de les exposicions, també s’han organitzat altres actes. El dia de la inauguració de les mostres de la Casa de Cultura, l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, farà la conferència «L’art contemporani en la litúrgia després del Concili Vaticà II», a la sala Josep Irla. També es presentarà el llibre Unes mirades en l’obrar de Fita, a partir de textos de Narcís Comadira, Joaquim Español, Pilar Parcerisas, Maria Faixedas, Joaquim Jubert  i Júlia Subirachs. I al Museu d’Art s’hi presentarà en el marc de Vermuts d’art, visites comentades a l’exposició «Divorcis amb la tradició», a càrrec de la directora del museu, Carme Clusellas.

L’abadia de Montserrat, la Universitat de Girona, Els Manaies de Girona, el Museu d’Art, la Fundació Valvi, la Casa de Cultura de Girona i l’Auditori de Girona són les altres institucions que col·laboren en aquest homenatge, juntament amb la Fundació Valvi i Construccions Rubau, que hi participen en forma de mecenatge.