Notícies

Inauguració de dues calderes de biomassa a Figueres

Foto : Inauguració de dues calderes de biomassa a Figueres

Aquest matí s’han inaugurat dues calderes de biomassa a Figueres: una, situada a l’escola Joaquim Cusí, i l’altra, a l’escola Pous i Pagès. L’acte ha comptat amb la presència del diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella; el primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, i  l’enginyer industrial i director de l’obra, Joan Oliver. Les dues calderes han estat finançades per l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona amb un pressupost total de 288.196 euros i representen un estalvi d’emissions de CO2 de 168,3 tones l’any.

Les dues noves calderes de biomassa de l’escola Joaquim Cusí i Pous i Pagès, cadascuna de les quals amb una potència de 300 kWt, subministren calefacció i aigua calenta. En el cas de l’escola Pous i Pagès la caldera de biomassa representa una producció d’energies renovables de 239.387kWh/any, amb un estalvi d’emissions de CO2 de 72,3 t l’any. Pel que fa a l’escola Joaquim Cusí, la caldera representa una producció d’energies renovables de 330.999 kWh/any, amb un estalvi d’emissions de CO2 de 96 t l’any. Les noves calderes, la biomassa de les quals prové de boscos de les comarques gironines, substitueixen les calderes velles de gasoil, en aplicació de les directrius del PAES (Pla d’Acció per l’Energia Sostenible) que l’Ajuntament de Figueres va acordar al ple de gener de 2010 com a full de ruta per assolir els compromisos contrets en la signatura del Pacte d’alcaldes del 2009. El Pla d’Acció per l’Energia Sostenible consta d’accions planificades a edificis i equipaments municipals, edificis residencials, sector serveis, transport privat i flota municipal i sector residus, que suposen una reducció de 51.321,68 tones de CO2 per l’any 2020 i equivalen a un 20,36% de les emissions del 2005.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, ha destacat que Figueres «ha apostat amb fermesa per aquest sistema més sostenible i respectuós amb el medi que permet el progressiu abandonament dels combustibles fòssils» i ha recordat que la propera instal•lació de caldera de biomassa es farà aquest estiu a la llar d’infants Els Pins.

Per la seva banda, durant la intervenció, el diputat Lluís Costabella ha destacat que «la inauguració d’aquestes dues instal•lacions d’energies renovables representa una fita significativa en l’agenda mediambiental de les nostres comarques i també en les agendes econòmiques i socials locals». Tal com ha explicat Lluís Costabella «el sector de l’energia és el responsable de més de la meitat de les emissions totals dels gasos amb efecte hivernacle causants del canvi climàtic i les seves conseqüències que cada dia notem més. Els governs, els polítics, les empreses, els moviments socials i els particulars estem tots d’acord en el fet que és necessari i que podem prendre mesures transformadores pel que fa a l’energia: unes mesures amb un enfocament a llarg termini que ens han de permetre utilitzar-la de la manera més responsable i eficient possible».

Les instal•lacions d’energia renovable amb biomassa tenen un paper important en la prevenció d’incendis forestals i la gestió sostenible dels boscos, i consegüentment en la creació d’ocupació i en el creixement econòmic del nostre territori. En aquest sentit, la Diputació de Girona treballa per posar el seu gra de sorra en la incentivació d’iniciatives encaminades a l’eficiència energètica i a la instal•lació d’energies renovables als quals els municipis es poden acollir amb l’objectiu d’aconseguir que l’energia moderna sigui renovable, accessible, fiable, neta i que ens permeti dinamitzar l’economia verda local. Això és del tot necessari per tenir una economia resilient i competitiva, però també per combatre i mitigar les conseqüències del canvi climàtic i la pobresa energètica. En el cas de la instal•lació de les calderes de biomassa alimentades amb estella forestal, també permetrà la prevenció d’incendis forestals i la gestió sostenible dels nostres boscos.

Amb aquestes i altres actuacions que endeguen els municipis gironins es complirà amb el compromís de reduir les emissions en més d’un 20% abans de l’any 2020, establert per l’Estratègia Europa 2020. També cal destacar que es pot aconseguir millorar les finances municipals gràcies la reducció de costos energètics generats.