Notícies

Inaugurada l’exposició fotogràfica: «Dalí, breaking news», al Palau Robert de Barcelona

L’exposició itinerant «Dalí, breaking news», que destaca la faceta del Dalí mediàtic amb una quarantena d’imatges del pintor del fons de l’Agència EFE, realitzades per diversos fotògrafs, ha estat inaugurada aquest dijous al Palau Robert de Barcelona. La mostra es pot visitar del 16 de juny al 15 d’octubre del 2017.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han inaugurat l’exposició «Dalí, breaking news», aquest dijous, 15 de juny, a les 18.30 hores. També han intervingut en l’acte el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i el delegat de l’Agència EFE a Barcelona, Leandro Lamor. Hi han assitit el diputat de Medi Ambient, Lluís Costabella, i Octavi Bono, director general de Turisme.

«Dalí, breaking news» posa de manifest l’habilitat innata de l’artista per convertir-se en el focus d’atenció de la premsa, la seva presència internacional, la passió que desvetllava i les seves relacions amb personalitats destacades.  A més de les imatges, a la mostra s’hi pot veure l’entrevista que el programa A fondo, de TVE, va fer a l’artista i que va ser emesa el 27 de novembre del 1977. D’aquesta entrevista s’ha extret la informació i les cites de Salvador Dalí presents a l’exposició.

Amb aquesta proposta, organitzada conjuntament per la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Agència EFE, i patrocinada per Abertis, s’han volgut commemorar tres efemèrides alhora: els 40 anys de la inauguració del museu Dalí de Figueres, els 25 anys de la mort de l’artista i el 75è aniversari de l’Agència EFE.

L’exposició finalitza la itinerància al Palau Robert, després d’un recorregut que l’ha portat, des del 2015, a la Casa de Cultura de Llançà, Museu EFE de Madrid, Espai Catalunya-Europa de Brussel·les, Espai Santa Caterina de Girona, Casa Saladrigas de Blanes, sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Lloret, i Casa Empordà (antic escorxador) de Figueres.

L’acte, que ha aplegat unes 50 persones, ha finalitzat amb un tast de productes de Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària que reconeix els millors productes de les comarques gironines.

Àmbits de l’exposició

Les fotografies que conformen l’exposició estan separades en sis àmbits, que representen les possibles seccions d’un diari. En totes les imatges hi apareix la figura de Salvador Dalí: en algunes s’hi veu l’artista com a protagonista únic, sol en un primer pla o gairebé sol; però, la majoria de les fotografies són molt més descriptives, ja que hi surt Dalí interactuant amb l’entorn i s’hi aprecia informació contextual que evidencia la visió polièdrica de l’artista. 

Ciència: L’interès de Dalí per la ciència és essencial en tota la seva trajectòria. Dalí perseguia la fusió, en la quotidianitat, de l’art i la ciència. En aquest àmbit l’espectador hi pot veure fotografies d’actes en què l’artista presenta els seus nous invents, com ara una bomba o un rellotge tou. 

Cultura: Dalí va ser un intel·lectual del seu temps. Les seves inquietuds i interessos no es limitaven a la pintura: la ciència, la literatura, la música... alimentaven permanentment totes les seves creacions. Són diverses les fotografies de l’exposició que mostren un Dalí envoltat dels prohoms de l’univers cultural.

Internacional: Dalí va ser conegut internacionalment des dels seus inicis. En aquest àmbit, s’hi apleguen fotografies de l’artista a ciutats d’arreu del món en esdeveniments oficials en què hi és convidat com a personatge il·lustre, com per exemple en una gala benèfica de la Fundació Contra el Càncer Damon Runyon, a Nova York. 

Media: Dalí era un pol d’atracció de totes les mirades, especialment la dels periodistes, que trobaven en el geni continguts potents, no només visuals, sinó també teòrics i conceptuals. La seva espontània teatralitat davant les càmeres ha quedat immortalitzada en totes les fotografies pertanyents a aquest àmbit. 

Política: Malgrat la seva convicció apolítica, Dalí va tenir sempre una estreta relació amb els poders públics, la qual cosa resulta fàcilment visible en aquesta secció, que conté fotografies de l’artista en companyia de Manuel Fraga, José García Hernández, el rei Joan Carles I o Jordi Pujol. 

Societat: Dalí era una eminència en la societat del moment. Atès que es tractava d’una figura valorada per molt sectors, era habitual veure’l rodejat dels màxims representants de tots els moviments de l’època. Les fotografies mostren la seva bona relació amb personalitats diverses, tant a escala nacional com internacional.

 

Per a més informació, visiteu: www.ddgi.cat/exposicions