Notícies

Presentació del llibre Geografia literària. Comarques gironines a la Biblioteca Comtat de Cerdanya

Foto : (D'esquerra a dreta) Llorenç Soldevila i Albert Piñeira.

Divendres al vespre, la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà va acollir la presentació del quart volum de «Geografia literària», que està dedicat a les comarques gironines. L’autor, Llorenç Soldevila, ha recollit al llibre els principals textos literaris en llengua catalana, de totes les èpoques i tendències estètiques, que fan referència a paisatges, indrets i poblacions de la demarcació de Girona. A la presentació hi van ser presents Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona, diputat de Cultura i alcalde de Puigcerdà, i Llorenç Soldevila, autor de la col·lecció «Geografia literària».

 L’obra, que relaciona estretament literatura i territori, aplega al voltant de set-centes localitzacions literàries, de cent deu municipis, per mitjà de textos de més de dos-cents escriptors. Poemes, narracions, cartes, notes de dietari, escenes teatrals, cançons, assaigs i cròniques periodístiques són les tipologies textuals que s’inclouen al llibre de Llorenç Soldevila.

 En el decurs de l’acte, Albert Piñeira va subratllar que el suport de la Diputació en la publicació d’aquest llibre «s’inscriu en l’objectiu d’aprofundir en tot allò que construeix els municipis gironins, alhora que es vol col·laborar en la divulgació de tota la creació literària que involucra els nostres municipis». El vicepresident també va destacar «que aquesta col·lecció és una petita enciclopèdia de país que ens ajuda a conèixer els Països Catalans resseguint tots aquells llocs i indrets que tenen interès des del punt de vista literari. És, doncs, una nova manera d’unir cultura i territori». L’aportació de l’ens supramunicipal per a la publicació del llibre ha estat de 10.000 euros.

Geografia literària. Comarques gironines, que forma part del projecte «Geografia literària dels Països Catalans», ha estat editat per Pòrtic amb el suport de la Diputació de Girona i la Universitat de Vic. Fins al moment s’han publicat set dels onze volums que conformaran la col·lecció que Llorenç Soldevila porta a terme amb el suport d’estudiants, estudiosos i amants de la literatura.

 Està previst que, d’aquí a un any, tot el contingut literari que Llorenç Soldevila ha recopilat sobre les comarques gironines estigui disponible en la pàgina web www.endrets.cat, incloent els textos que van ser destriats en el procés d’edició de Geografia literària. Comarques gironines.

 

 Sobre la col·lecció

 Fins al moment la col·lecció «Geografia literària» de Llorenç Soldevila inclou un total de set volums, que són els següents:

1. Comarques barcelonines

2. Comarques lleidatanes, l’Alt Pirineu i l’Aran

3. Comarques tarragonines i Terres de l’Ebre

4. Comarques gironines

8. Barcelona Nova

9. Barcelona Vella

10. Barcelona Nova i Barcelonès

 

 Properament es publicaran la resta de volums programats:

 5. Illes Balears i Pitiüses

6. País Valencià

7. Les Franges: l’Alguer, Andorra, Catalunya del Nord i Ponent

11. Universos Literaris