Notícies

Miquel Noguer assisteix a la inauguració de la caldera de biomassa de la Fundació Autisme Mas Casadevall

Foto : Fotògraf: Martí Artalejo.

Dissabte passat la Fundació Autisme Mas Casadevall de Serinyà va inaugurar una caldera de biomassa que subministra els serveis de calefacció i gas de l’edifici d’aquesta institució. El cost total de la instal·lació, que es troba en funcionament des del mes de gener de 2017, ha estat de 131.949,58 €, dels quals 30.000 han estat aportats per la Diputació. Miquel Noguer, vicepresident primer de la Diputació de Girona, va estar present en l’acte d’inauguració, juntament amb Pere Saló, delegat territorial de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a Girona; Jordi Xargay, president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany; Josep Antoni Ramon, alcalde de Serinyà i conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany; Lluis Desoi, president de CE de Mas Casadevall, a més d’altres membres del patronat de la Fundació Mas Casadevall.

Durant l’acte, Miquel Noguer va explicar que «des de la Diputació de Girona som molt conscients de la necessitat de prendre mesures transformadores pel que fa a la producció d’energia. Unes mesures que, amb un enfocament a llarg termini, ens permetin utilitzar l’energia de la manera més responsable i eficient possible». Des de la corporació s’aposta fermament per les calderes de biomassa, perquè presenten dos avantatges principals en front de les calderes convencionals. D’una banda, s’aprofita l’estella dels boscos, de manera que s’incentiva la gestió forestal, la neteja del bosc i, en conseqüència, es redueix el risc d’incendis. D’altra banda, es tracta d’un sistema de calefacció sostenible que té un balanç neutre d’emissió de CO2 a l’atmosfera.

Miquel Noguer també va parlar sobre la necessitat de dinamitzar l’economia verda local, «d’aquesta manera podrem tenir una economia resilient i competitiva, podrem combatre i mitigar les conseqüències del canvi climàtic i la pobresa energètica». La Diputació ofereix assistència tècnica, especialitzada i gratuïta als ajuntaments de les comarques gironines per tal que puguin portar a terme les seves pròpies inversions en energia sostenible, tant en l’enllumenat públic com en els edificis municipals. En aquesta ocasió, la corporació ha ofert la seva ajuda a la fundació privada a partir del projecte “BIOMASSA: Per un futur sostenible”, que va ser presentat per Autisme Mas Casadevall el 2014.

Les comarques gironines són especialment adients quant a l’aprovisionament d’estella, ja que més de la meitat de la seva superfície està coberta per boscos densos. Es tracta de prop de 317.771 hectàrees que produeixen unes 790.000 tones de biomassa, la combustió de les quals equivaldria a escalfar més de 110.000 llars a l’hivern.

“BIOMASSA: Per un futur sostenible”

Els objectius d’aquest projecte impliquen tres accions principals: la reducció de la despesa, la reducció dels gasos CO2 i l’increment d’activitats terapèutiques a partir de l’estalvi de consum de combustible fòssil.