Notícies

«Quaderns de la Revista de Girona» dedica una nova monografia a Cruïlles

Foto : «Quaderns de la Revista de Girona» dedica una nova monografia a Cruïlles

El llibre correspon al número 184 de la col·lecció que edita la Diputació juntament amb l’Obra Social “la Caixa” i que porta per nom «Quaderns de la Revista de Girona». Al llarg dels més de cent vuitanta números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

Aquesta monografia vol ser un itinerari geogràfic de descoberta del municipi format pels nuclis de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura a través de la seva història, des dels primers assentaments a les Gavarres i el patrimoni arquitectònic i arqueològic del massís i l’època medieval fins avui dia.

La presentació va ser a càrrec de Salvi Casas, alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Teresa Solé, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, Joan Domènech i Rosa Maria Gil, exdirector i directora de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona, i de l’autora del llibre, Puri Abarca.

 

Cruïlles

Cruïlles forma un únic municipi amb Monells i Sant Sadurní de l’Heura des de l’any 1975. És el municipi amb més extensió de la comarca del Baix Empordà i el que inclou, dins el seu terme, la superfície més gran del massís de les Gavarres.

En els diferents nuclis i veïnats hi trobem patrimoni arquitectònic i històric. En destaquen nombroses construccions, com ara el monestir de Sant Miquel de Cruïlles, declarat bé cultural d’interès nacional, que data de l’any 1030. A banda del monestir, el puig d’Arques, Sant Joan de Salelles, Sant Cebrià de Lledó, Sant Cebrià dels Alls, Rabioses, Santa Pellaia, Santa Àgata, l’ermita de la Mare de Déu d’Esperança i Puigventós són alguns dels nuclis i punts d’interès del terme.

En aquest quadern es repassa la història del poble, des dels primers pobladors, localitzats al massís entre els anys 2700 i 2200 aC, fins avui dia.

 

L’autora

Puri Abarca és periodista i llicenciada en ciències polítiques i actualment forma part de l’equip de l’editorial Edicions Baix Empordà. És autora de diverses publicacions, col·labora amb mitjans escrits i des de 2011 treballa com a periodista i politòloga freelance.