Notícies

Presentació d'una nova guia de patrimoni local dedicada a l'antic terme de Bassegoda

Foto : Presentació d'una nova guia de patrimoni local dedicada a l'antic terme de Bassegoda

Dissabte al matí l'edifici La Sala d’Albanyà va acollir la presentació d’una nova guia de la col·lecció «Guies de Patrimoni Local», editada per la Diputació de Girona amb l’objectiu de posar a l’abast del lector els trets identificadors i les particularitats de la vida local de les comarques gironines. 

La publicació, corresponent al número 12 d’aquesta col·lecció, porta per títol L’antic terme de Bassegoda. Ha estat escrita per cinc autors especialitzats en història i història de l’art (Adriana Cle, Andrea Ferrer, Joan Frigola, Aleix Jiménez i Anna Madriñal), i se centra a explicar les diferents característiques naturals, històriques, econòmiques i culturals de la zona muntanyosa altempordanesa de l’antic terme de Bassegoda. 

L'acte va anar a càrrec de Joaquim Tremoleda, director de la col·lecció «Guies de Patrimoni Local» i dels autors del llibre.

L’antic terme de Bassegoda

L’antic terme de Bassegoda comprèn una àmplia zona muntanyosa situada actualment dins del terme municipal d’Albanyà (Alt Empordà). Els diferents nuclis que s’hi inclouen (Bassegoda, Crosavell, Lliurona, Pincaró, Ribelles i Sous) són testimonis d’un passat medieval i modern actiu, ric en arquitectura religiosa, però que el decreixement poblacional d’època contemporània ha relegat a l’oblit. 

Tot i que el pic de Bassegoda (1.373 m) s’emporta quasi totes les mirades, esquinçats paisatges de l’Alta Garrotxa ofereixen una gran diversitat floral i faunística que meravella tothom qui s’hi acosta. I és que els més de 65 quilòmetres quadrats de territori brinden un entorn únic per descobrir antics llogarets, ermites encisadores, arbres majestuosos i coves amagades. 

La guia es divideix en cinc grans àmbits: situació, entorn natural, síntesi història i econòmica, patrimoni cultural i, finalment, itineraris. En total, la publicació se centra en cinc rutes per fer en BTT o a peu, a través de les quals es pot recórrer aquesta zona de l’antic terme de Bassegoda, tot fent aturades en punts d’interès patrimonial i natural.