Notícies

La Diputació dóna suport a les empreses lingüísticament responsables de la Garrotxa

Foto : Fotografia: CNL

El passat 17 de novembre es va presentar a Can Monsà (Olot) el projecte «Empreses lingüísticament responsables (ELR)». Es tracta d’una iniciativa basada en el concepte de responsabilitat social empresarial que posa èmfasi en els compromisos lingüístics que les empreses han d’anar adquirint, en el termini d’un any, per donar valor a la llengua catalana com a element intrínsec de la gestió empresarial.  

Les empreses que s’adhereixen al projecte han d’adquirir compromisos lingüístics que estan agrupats en quatre blocs, ordenats per dificultat. Seguint amb la proposta, una empresa pot triar, el primer any, complir només el primer bloc i si ho vol, després, anar afegint compromisos més complexos. Els quatre blocs són: imatge externa de l’empresa al territori (pàgina web en català i edició de documents de màxima difusió en català), imatge interna de l’empresa com a organització (formació en llengua per als treballadors, realització de documents interns en català...), connexió de l’empresa amb la llengua i el territori (català com a mèrit o requisit en la selecció de personal i català com a llengua a tenir en compte amb els proveïdors), i connexió de l’empresa amb la cultura del territori (col•laboració en projectes com ara el «Voluntariat per la llengua» o altres programes culturals). Quan l’empresa escull un d’aquests quatre blocs, es negocia un termini per complir els compromisos que hi van associats, i al final d’aquest període el Servei de Català d’Olot - la Garrotxa verifica si s’han complert o no. Si la resposta és afirmativa, seguint el procés de millora contínua, aquestes empreses poden anar renovant els compromisos lingüístics i, a l’hora de comunicar els valors en responsabilitat social empresarial (RSE), s’afegeixen els resultats obtinguts com a «empresa lingüísticament responsable». 

«Actualment són dotze les empreses adherides al projecte, i esperem que a la llarga en siguin moltes més i que puguem estendre aquesta manera de treballar a altres àrees de la demarcació i del conjunt català», va dir Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i president del Consell de Centre. 

El Servei de Català d’Olot - la Garrotxa ha posat en funcionament el projecte «Empreses lingüísticament responsables» gràcies al suport de DinàmiG, Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, entitat sota la qual s’agrupen els organismes Turisme Garrotxa, Institut Municipal de Promoció de l’Ajuntament d’Olot i Fundació Garrotxa Líder, del Consell Comarcal de la Garrotxa. Els tècnics d’aquestes entitats han treballat en xarxa amb la finalitat de fer possible l’acció a favor de la llengua catalana. 

En l’acte de presentació també van ser presents Josep Planas, coordinador del Centre de Normalització Lingüística de Girona; Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa; Núria Zambrano, regidora d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament d’Olot, i Eduard Llorà, president de Turisme Garrotxa.