Notícies

La Diputació presenta cinc PECT a la convocatòria dels FEDER de la Generalitat  

Foto : La Diputació presenta cinc PECT a la convocatòria dels FEDER de la Generalitat  

La Diputació ha fet públic aquest matí, juntament amb la Universitat de Girona, els cinc PECT (projectes d’especialització i competitivitat territorial) que ha presentat a la convocatòria del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2014-2020. Els projectes incideixen en els àmbits de la innovació, el turisme, l’ús racional de l’aigua, la salut i les indústries culturals i creatives. Si la Generalitat aprova tots cinc projectes, el volum d’inversió serà d’uns 23,5 milions d’euros. D’aquests, el FEDER n’aportaria la meitat, la Diputació, un 25% i el 25% restant els ens i entitats peticionàries de l’ajut.

La Diputació ha estat l’ens encarregat de vehicular les 39 peticions per participar en el FEDER que han fet els ajuntaments, consells comarcals i altres ens locals, universitats i entitats sense finalitat lucrativa, i de presentar-les a la convocatòria de la Generalitat de Catalunya mitjançant els PECT. Aquest treball conjunt ha aconseguit que s’acomplís el requisit de la convocatòria, que exigia que els PECT fossin plurimunicipals i que afectessin una població mínima de 20.000 habitants.

La presentació dels PECT s’ha fet aquest matí a la Casa de Cultura de Girona, en un acte en què ha participat Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Mª Àngels Planas, diputada de Programes Europeus, i Ramon Moreno, vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la Universitat de Girona.

Durant la presentació s’ha destacat el paper de la Universitat de Girona en l’elaboració d’aquests projectes des del començament (el 30 de març de 2015 la Diputació i la Universitat van signar un conveni per impulsar i redactar els PECT) i se li ha agraït l’aportació de coneixement i estratègica per poder lligar les necessitats empresarials i del territori de cara al desenvolupament econòmic i la creació d’ocupació a les comarques de Girona.

 

Els àmbits, imports i objectius dels 5 PECT són els següents:

Innovació. Girona, ecosistema innovador

13 operacions de 10 entitats. 

Cost total (sense IVA): 5.000.000,00 €; FEDER: 2.500.000,00 €.

Actuació coordinada de les administracions locals, la Universitat i diverses associacions empresarials per:

-Impulsar la competitivitat i internacionalització del teixit empresarial.

-Fomentar la innovació en les empreses, per facilitar la transferència de coneixement i de tecnologia de la Universitat a les empreses.

-Incidir i intensificar l’impuls de les TIC com a eina de millora de la competitivitat territorial.

-Impulsar el desenvolupament de polítiques innovadores en les institucions del territori.

-Fomentar l’emprenedoria i afavorir la creació i consolidació de noves iniciatives empresarials.

-Desplegar programes i activitats per dinamitzar els sectors clau de la demarcació.

La finalitat és aconseguir un major creixement econòmic que faci possible incrementar i millorar l’ocupació a les comarques de Girona.

 

Turisme. Costa Brava Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa

14 operacions de 14 entitats. 

Cost total (sense IVA): 4.047.155,52 €; FEDER:  2.023.577,76 €.

Valorar el patrimoni natural i cultural, la connexió de les xarxes de camins, la connexió amb els Jardins Històrics Europeus i l’ús de les noves tecnologies, i afavorir la participació i la cooperació dels agents turístics per fer un ús sostenible del territori, que sigui compatible amb la resta d’activitats econòmiques, i que permeti la diversificació, la diferenciació respecte d’altres destinacions i la desestacionalització de l’activitat turística. 

Es duran a terme les activitats següents: 

-Crear una xarxa de camins intel•ligents i accessibles.

-Fer el patrimoni cultural i natural més accessible i facilitar-ne la interpretació als turistes.

-Dissenyar i implementar un model de gestió més eficient de les destinacions turístiques que incorpori la participació activa dels agents i el desenvolupament d’eines tecnològiques d’innovació oberta. 

-Desenvolupar una interfície que millori l’experiència dels turistes un cop són al territori.

-Participar en la Xarxa de Jardins Històrics Europeus.

 

Aigua. Girona, regió sensible a l'aigua

9 operacions de 8 entitats; més 10 entitats participants no beneficiàries.

Cost total: 3.564.588,26 € (sense IVA); FEDER: 1.782.294,13 €.

Es portarà a terme en l’àmbit del Baix Ter (40 municipis): Albons, Begur, Bellcaire d’Empordà, Bordils, Celrà, Cervià de Ter, Colomers, Corçà, Cruïlles, Garrigoles, Monells, Sant Sadurní de l’Heura, Flaçà, Foixà, Fontanilles, Forallac, Gualta, Jafre, la Bisbal d’Empordà, la Pera, la Tallada d’Empordà, l’Escala, Palafrugell, Palau-sator, Pals, Parlavà, Regencós, Rupià, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Martí Vell, Serra de Daró, Torrent, Torroella de Montgrí, Ullà, Ullastret, Verges, Viladamat i Vilopriu. 

El Baix Ter esdevé un entorn ideal per desenvolupar el projecte perquè s’hi apleguen els consumidors (turisme, agricultura, indústria i població que hi viu tot l’any), les agències de gestió i d’investigació (ACA, ICRA i Consorci de la Costa Brava), els ajuntaments implicats i els usuaris agrupats (comunitats d’usuaris i de regants). Es desplegaran instruments i tècniques que milloraran l'ús i la gestió de l'aigua i el sòl i un conjunt d'operacions destinades a reduir la inestabilitat hidrològica i a refermar la competitivitat dels diversos sectors socioeconòmics. 

A més de l’operació de coordinació, se’n portaran a terme 8 més:

-Control de l‘estat ecològic de les masses d’aigua superficial del Baix Ter a partir d’actuacions innovadores de correcció i adaptació.

-Consolidació, especialització i projecció territorial de la Junta Central d’usuaris d’aigua dDel Baix Ter.

-Sistema d’informació per difondre i fomentar el reg de precisió al Baix Ter.

-Automatització, control i gestió dels canals de reg de les comunitats de regants del Baix Ter.

-Implementació d’estratègies demostratives per a la millora de l’eficiència del reg agrícola al Baix Ter.

-Sostenibilitat hídrica dels establiments turístics del Baix Ter.

-Desenvolupament de sistemes de detecció i mesura en temps real de la contaminació emesa pels sistemes de sanejament de Torroella de Montgrí i de Pals.

-Programa de comunicació, informació i sensibilització. 

 

Salut. Girona, regió saludable

5 operacions de 5 entitats.

Cost total (sense IVA): 4.902.086,93 €; FEDER: 2.451.043,47 €.

L'objectiu del projecte és crear un sistema innovador de gestió cooperativa entre els agents de salut per, aprofitant les tecnologies de la informació i la comunicació, abordar noves polítiques de promoció de la salut i benestar i prevenció de les malalties cròniques més prevalents a la comunitat i, especialment en la població dependent i vulnerable. 

Per esdevenir un referent internacional, aquest esforç requereix quatre pilars fonamentals:

-Un observatori sobre determinants socials i desigualtats en salut i benestar, per generar coneixement i informació útil per a la ciutadania i els actors públics i privats (Dipsalut).

-Un laboratori poblacional i comunitari (Health LivingLab) basat en els contextos de vida real, com a model d'innovació en els sistemes de monitoratge avançat de salut i benestar (Idibgi).

-Una plataforma d’innovació i serveis orientats a la ciutadania per a la gestió de la seva salut: Internet de les coses, eines TIC, informació i guies d'actuació..., per apoderar les persones i facilitar l'adquisició d’hàbits de vida saludable (UdG).

-La creació del Pol de Salut de la comarca de l'Alt Empordà, model de canvi dels serveis actuals cap a d'altres integrats i centrats en la persona, que actuarà com a prova pilot (Fundació Salut Empordà).

 

Cultura. Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial

5 operacions de 4 entitats + 4 entitats participants no beneficiàries

Cost total (sense IVA): 5.000.000,00 €; FEDER: 2.500.000,00 €.

Desenvolupament d’un projecte estratègic del sector de les indústries culturals i creatives amb l'objectiu que sigui un motor dinamitzador de l'activitat cultural del territori, una eina de coordinació i foment de les arts, que contribueixi a l'activació de l'economia i generi ocupació de qualitat. 

El projecte comporta: 

-Establir vincles entre disciplines i camps de treball, entre les empreses i centres de R+D+i, i crear xarxes de treball col•laboratiu.

-Proporcionar espais i eines innovadores per facilitar la innovació i la competitivitat, i serveis especialitzats en les ICC.

-Visibilitzar el sector, augmentar el públic consumidor de productes culturals, impulsar noves experiències de consum cultural, fomentar l'exhibició i estimular la demanda cultural.

-Promocionar l’esperit emprenedor, situar el coneixement i la innovació com a eix prioritari per a la projecció del territori.

-Establir vincles amb noves formes de mecenatge i patrocini, oferir sortides i crear oportunitats de treball en relació amb els estudis en arts de la ciutat de Girona i comarques.

 

Eixos 4 i 6 del FEDER

La Diputació també ha vehiculat les peticions d’ajut que els ajuntaments de les comarques de Girona han fet als eixos 4 i 6 del FEDER. El resultat ha estat la confecció i presentació de cinc operacions (projectes) que, si són aprovats, suposaran una inversió a les comarques gironines de més de 18 milions d’euros en els àmbits següents: 

Calderes, xarxes de calor i instal•lacions per al tractament de biomassa.

24 actuacions (projectes) de 24 municipis, amb una inversió prevista de 3.823.909,44 € (4.626.930,42 € amb l’IVA inclòs).

Enllumenat exterior i millora de l’eficiència energètica en edificis municipals

10 actuacions (projectes) de 10 municipis, amb una inversió prevista de 3.823.909, 44 € (4.626.930,42 € amb l’IVA inclòs).

Renovació de la museografia dels equipaments de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona

7 actuacions (projectes) de 7 municipis, amb una inversió prevista de 2.000.000,00 € (2.420.000,00 €, amb l’IVA inclòs).

Equipaments per a la informació, difusió, interpretació o educació ambiental d’espais naturals protegits de les comarques de Girona.

4 actuacions (projectes) de 3 municipis i un consorci, amb una inversió prevista de 1.911.954,72 € (2.313.465,21 €, amb l’IVA inclòs).

Xarxa d’itineraris turístics pedalables i vies verdes de les comarques de Girona.

1 actuació (projecte) d’un consorci que abasta 12 municipis, amb una inversió prevista de 3.823.909,43 € (4.626.930,41 €, amb l’IVA inclòs).