Notícies

La Biblioteca Nacional de Sarajevo acull l’exposició fotogràfica “No ens n’oblidem”, de Miquel Ruiz

Pere Vila va assistir ahir al vespre a la Biblioteca Nacional de Sarajevo a l’acte de presentació de l’exposició fotogràfica “No ens n’oblidem”, de Miquel Ruiz. La mostra fotogràfica, promoguda per la Diputació de Girona conjuntament amb Miquel Ruiz, testimonia la vivència del fotògraf, en primera persona, del conflicte dels Balcans. L’acte va ser encapçalat pel president de la Diputació, i va comptar també amb la presència d’Admir Dedovic, director de la biblioteca de Sarajevo; Bosco Giménez Soriano, ambaixador espanyol a Bòsnia i Hercegovina; Ivo Komši¿, alcalde de Sarajevo; Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, i del mateix Miquel Ruiz.

Durant la seva intervenció, Pere Vila va destacar que “el fet de ser a la Biblioteca Nacional de Sarajevo inaugurant aquesta exposició no és circumstancial, sinó que respon a la intenció de la Diputació de Girona de fer arribar fins a Sarajevo l’exposició fotogràfica d’una ciutat (Sarajevo) i un país (Bòsnia i Hercegovina) amb els quals Miquel Ruiz té una afinitat personal i professional”. A més, la monumental biblioteca de Sarajevo, acabada de restaurar recentment, “és l’emplaçament més indicat per evidenciar la contraposició entre una societat lliure i oberta i una societat assetjada, i per incidir en la necessitat de fomentar els valors d’igualtat, respecte i solidaritat entre pobles i cultures”.

Segons Vila, “des de la Diputació de Girona volem agrair a l’Ajuntament i a la biblioteca de Sarajevo que hagin volgut acollir l’exposició i que ens hagin deixat aquest espai extraordinari, on l’exposició llueix moltíssim i on hem pogut mostrar-la d’aquesta manera tan singular”. El president de la Diputació estarà uns dies a Sarajevo per fer el lliurament oficial de l’exposició a l’Ajuntament de Sarajevo i a l’Associació Mares de Srebrenica. 

Per la seva banda, Miquel Ruiz va reflexionar sobre la necessitat que els fotoperiodistes que han viscut una guerra i les seves conseqüències retornin aquest material al lloc on han passat els fets, segons va dir, “per mantenir-ne viva la memòria”. Per Ruiz, “ser aquí i inaugurar aquesta exposició és un vell somni. És un honor tornar a Sarajevo i poder exposar allà on anys enrere hi va haver ruïnes. És un dels moments més màgics de la meva vida”, va concloure. 

L’exposició es compon de 24 fotografies que resumeixen el treball que Miquel Ruiz va realitzar a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte. L’obra del fotògraf, amb el suport de la Diputació de Girona, es mostrarà a Sarajevo fins al 25 d’octubre, després d’haver recorregut durant més d’un any diferents sales d’exposicions de les comarques gironines. “No ens n’oblidem” és un treball que sensibilitza sobre les conseqüències i seqüeles de la guerra de Bòsnia i Hercegovina. La mostra se centra en la part més important de l’exposició “Miquel Ruiz Avilés. Una altra manera de captar el món”, que mostra els reportatges que el fotoperiodista va fer durant la guerra (hi va fotografiar els edificis en runes, els camps de refugiats, la presència de les forces de pacificació de l’ONU i la vida quotidiana a Sarajevo) i en les etapes posteriors (del 2006 al 2009, amb fotografies que recullen el reconeixement a les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica).

Miquel Ruiz és molt conegut a la demarcació de Girona, tant per la seva trajectòria professional com vital. Va viure el conflicte dels Balcans i en va deixar constància gràfica, durant el setge i després, quan va documentar la Bòsnia de la postguerra per conscienciar la humanitat i fer una crida a favor de la solidaritat.