Notícies

Ray, el primer semental frisó de l’Estat que és exportat

Foto : Foto: Anna Prat.

El vedell d’alt valor genètic Ray Monterey Prudence, nascut el 27 de desembre de 2015 a l’explotació EFA Aymerich SCP de Can Thió de Franciac, serà el primer vedell frisó de l’Estat espanyol que s’exporta com a semental per a inseminacions artificials. En Ray, que va participar en la subhasta internacional en línia organitzada per Eurogenes, va ser adquirit per 19.000 euros per SEMEX Canadà, la companyia multinacional capdavantera en la genètica canadenca.  

El semental és propietat de dos ramaders pertanyents a l’Associació Frisona de Girona (AFRIGI), Eduard Aymerich, d’EFA Aymerich SC, del mas Can Thió de Franciac, i Francesc Raset, de Can Raset SC, del mas Raset de Vidreres. Aquesta associació treballa conjuntament amb els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) de la Diputació de Girona, tant en el control lleter com en la millora genètica del bestiar boví arreu de la província de Girona.

En Ray, fill del semental nord-americà genòmic View-Home Monterey i de Guston Supersire Prudence, filla del toro número 1 dels Estats Units Seagull-Bay Supersire, partirà aviat cap a un centre d’inseminació situat a Hongria, propietat de SEMEX Canadà, per començar la seva futura carrera com a semental frisó. Aquesta exportació és un clar exemple dels bons resultats de la col·laboració entre AFRIGI i SEMEGA, com també de la tasca dels joves ramaders gironins que, en temps difícils per al sector lleter, opten per innovar i millorar per fer front als reptes del futur. 

 

SEMEGA

Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) de la Diputació de Girona es van crear l’any 1970 amb l’objectiu de donar suport al sector ramader de les comarques gironines mitjançant activitats d’assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic, de formació i de divulgació.