Notícies

Actuacions de delimitació de franges per prevenir incendis a l’Alt Empordà

Foto : Foto: Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

Ahir es varen presentar les actuacions de delimitació de franges per prevenir incendis forestals que ha fet el Consell Comarcal a diversos municipis de l’Alt Empordà, amb el suport de la Diputació de Girona i de la Generalitat. L’acte ha tingut lloc en uns terrenys de la urbanització Cap de Bol, del Port de la Selva, on l’Ajuntament ja ha executat el projecte de delimitació i neteja de la línia perimetral de protecció.

A la presentació hi van participar el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella; el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer; l’alcalde del Port de la Selva i conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Maria Cervera; el director territorial d’Interior a Girona, Albert Ballesta, i el delegat del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesús.

Durant l’acte, Lluís Costabella va detallar la iniciativa de la Diputació de Girona de dur a terme el Pla de Serveis d’Assistència en Matèria de Prevenció d’Incendis, executat de manera conjunta amb els consells comarcals i fruit del qual és la redacció de tots els plànols i actuacions posteriors.

Ferran Roquer va explicar que «des del Consell Comarcal s'han redactat 62 plànols de delimitació de franges per prevenir incendis forestals corresponents al mateix nombre de municipis, dels quals 17 ja tenen la documentació aprovada definitivament, 35 la tenen aprovada inicialment i la resta es troben en fase de tramitació. A partir d’aquí cal redactar el projecte executiu per a la realització de les franges exteriors de protecció per prevenir incendis en nuclis urbans i urbanitzacions i executar materialment el projecte». En aquest sentit, va anunciar que l’administració comarcal té la voluntat de crear un servei específic per desenvolupar tot aquest procés, que culminarà amb la neteja dels espais delimitats i la supressió física d’una part de la massa forestal.

L’alcalde del Port de la Selva i conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Maria Cervera, va destacar que el procés seguit al seu municipi per a la delimitació de franges i l’execució del projecte ja és una realitat en diverses zones del poble, com és el cas de la urbanització Cap de Bol. El Port de la Selva, juntament amb Roses, Cantallops i la Selva de Mar, són alguns dels municipis de la comarca que han impulsat de manera més decidida aquestes accions preventives.

El delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, va remarcar totes aquestes actuacions «com un exemple de coordinació i feina conjunta de tres administracions (Generalitat, Diputació de Girona i Consell Comarcal de l’Alt Empordà), iniciada ara fa quatre, arran del terrible foc que va afectar la comarca. Hem de minimitzar les conseqüències dels incendis forestals, però en aquesta feina ens hi hem d’implicar tots. Els ajuntaments han de tenir present que entre les seves prioritats d’actuació també hi ha de figurar la prevenció dels incendis forestals. I els ciutadans han de ser conscients del problema i han de procurar tenir netes les zones d’arbrat que siguin de la seva propietat».

La roda informativa va tenir lloc la vigília del quart aniversari del foc que va cremar més de 13.000 hectàrees a la comarca, circumstància que va ser recordada en tots els parlaments de les autoritats assistents a l’acte.