Notícies

La producció lletera gironina augmenta un 5% en els últims quinze anys tot i que el nombre de granges baixa un 60%

Foto : Fotògraf: Pere Duran

La producció lletera gironina s’ha incrementat un 5,17% malgrat que el nombre d’explotacions s’ha reduït un 60,57%. A la demarcació gironina hi ha actualment un total de 278 granges, amb una producció anual de 256.511 tones de llet, mentre que el 2000 hi havia 705 granges que en produïen 243.274 tones. «Es tracta d’una tendència que també es veu reflectida en l’àmbit català i europeu», ha afirmat Jordi Rufí, director i gerent en funcions de Semega (l’òrgan de la Diputació de Girona que dóna suport al sector ramader).

Rufí, que el mes de maig va explicar la situació actual de la producció i l’explotació de llet gironina i catalana a la jornada internacional Lactosphère, a Carhaix (França), assenyala que aquesta tendència es deu a diversos factors. «Els marges de benefici per vaca són cada vegada més petits, i els costos de producció, més elevats. Això fa que sigui necessari augmentar la productivitat incrementant la proporció existent entre el nombre de vaques altament productives i el de treballadors. Un altre problema afegit és que moltes explotacions gironines no poden ampliar-se per manca de base territorial, i això fa que no puguin cultivar prou farratges a preus assequibles i hagin de comprar pinso a fora a preus més elevats.»

A la jornada, també hi va participar Marc Xifra, president d’AFRIGI, que va fer una exposició gràfica sobre els índexs tecnicoeconòmics i els costos de producció de la seva explotació, Mas Gener, situada a Riudellots de la Selva, que té un total de 200 vaques dedicades a la producció de llet. La jornada va ser organitzada per Bretagne Conseil Elevage Ouest (BCEL Ouest), una empresa de serveis de l’oest de la Bretanya que dóna serveis de control lleter i assessorament a uns 6.000 ramaders productors de llet. Hi van participar ponents de diferents llocs del món: Holanda, Israel, França, Polònia i els Estats Units. S’hi van tractar aspectes relacionats amb la producció lletera, amb el testimoni d’explotadors lleters, nutricionistes i veterinaris d’arreu. Els ramaders i tècnics que van assistir-hi van tenir l’oportunitat de compartir coneixements i mètodes d’explotació lletera, amb l’objectiu de valorar i millorar la rendibilitat de les seves granges.

Semega
Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) de la Diputació de Girona es van crear l’any 1970 amb l’objectiu de donar suport al sector ramader de les comarques gironines mitjançant activitats d’assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic i de formació i divulgació. A la finca Camps i Armet, de Monells, hi ha les oficines de Semega i també la granja que la Diputació va cedir a I’IRTA l’any passat, i actualment s’hi està construint una nova granja de vaques experimental.