Notícies

Reunió de seguiment sobre l’estat de les franges exteriors de protecció contra incendis

El delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; el director dels Serveis Territorials d’Interior, Albert Ballesta; la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, i el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, s’han reunit aquesta tarda amb presidents i representants dels consells comarcals de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, el Gironès i el Pla de l’Estany a l’Edifici de la Generalitat a Girona per presentar-los les mesures que s’estan desenvolupant en matèria de prevenció d’incendis i, més concretament, explicar-los quina és la situació actual de les franges de protecció exteriors.  Es tracta d’una reunió que té lloc cada any al mes de juny, coincidint amb l’inici de l’estiu i amb l’augment del risc d’incendi.

En la trobada, els representants de la Generalitat han explicat que actualment el 93 % dels municipis gironins de menys de 20.000 habitants ja tenen redactat el corresponent pla de delimitació de les franges exteriors de protecció contra incendis. Es tracta d’unes franges que determinen els tallafocs que s’han d’obrir i mantenir al voltant dels nuclis de població, urbanitzacions, edificacions i instal•lacions aïllades per mitigar l’acció del foc i facilitar les feines d’extinció. També ajuden a prevenir que un incendi dins una zona urbana avanci cap a una zona forestal.

Des de la Diputació s’ha valorat molt positivament la feina feta des que es va iniciar el programa de suport als municipis de Girona en matèria de prevenció d’incendis, i s’ha destacat la recent aprovació del Pla de Serveis d’Assistència en Matèria de Prevenció d’Incendis per donar resposta a les necessitats i obligacions dels ajuntaments.

Cal destacar que en el marc del programa d’assistència als municipis per a la prevenció d’incendis que porta a terme la Generalitat, juntament amb la Diputació, ja s’han mantingut trobades amb veïns per exposar-los les seves obligacions en aquesta matèria. En aquestes trobades se’ls ha informat de l’obligació de realitzar una franja de protecció d’un mínim de 25 metres al voltant d’urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal•lacions aïllades, com ara explotacions agràries, que estiguin situades en terrenys forestals o a menys de 500 metres d’aquests. 

La complexitat de la feina que es fa i la singularitat dels municipis de les comarques gironines, la majoria petits i amb pocs mitjans, exigeixen a les administracions la suma i la coordinació d’esforços.