Notícies

La Generalitat i la Diputació instal·laran a les vies verdes de Girona senyals per indicar els punts de cobertura per trucar a emergències

Foto : La Generalitat i la Diputació instal·laran a les vies verdes de Girona senyals per indicar els punts de

El conseller d’Interior i president del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya, Jordi Jané, ha signat avui un conveni de col·laboració amb el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Albert Gómez, per tal d’instal·lar senyals dins de l’àmbit de les vies i espais gestionats pel Consorci que indiquin els punts des dels quals hi ha cobertura per trucar al telèfon d’emergències 112.

El Consorci de les Vies Verdes de Girona és l’ens local que gestiona les quatre rutes de les vies verdes de Girona, i que té encomanat el manteniment i millora de la infraestructura, la promoció del seu ús i l’ampliació de la xarxa. El trajecte de les vies verdes transcorre a través de cinc de les vuit comarques gironines: el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès.

El recorregut, de 125 quilòmetres, està estructurat en quatre trams: la Ruta del Ferro i del Carbó, que va de Ripoll a Ogassa passant per Sant Joan de les Abadesses; la Ruta del Carrilet Olot-Girona, que va d’Olot a Girona travessant els poblets de les valls dels rius Ter, Brugent i Fluvià; la Ruta del Carrilet Girona-Sant Feliu de Guíxols, que parteix de Girona i travessa pel marge oriental la depressió de la Selva fins a Llagostera i, des d’allà, segueix la vall del Riudaura i arriba a la Mediterrània per Sant Feliu de Guíxols, i, a tocar del mar, la Ruta del Tren Petit, que uneix les poblacions de Palamós i Palafrugell.

El conveni signat avui es traduirà en la instal·lació en els punts més adequats, pel seu ús freqüent i major detecció de riscos, de diversos pals de fusta, amb impacte ecològic zero, amb un senyal que indica “PUNT DE COBERTURA 112 EMERGÈNCIES” i un número de matrícula per tal que el ciutadà que necessiti contactar amb els serveis d’emergència no hagi d’indicar la seva posició, ja que les dades d’aquell senyal estan introduïdes a la cartografia del 112. Per tant, quan la persona truqui al telèfon d’emergències 112 i indiqui la matrícula que figura en el pal de senyalització, de forma automàtica els cossos d’emergències sabran on es troba.

El president de la Diputació, Pere Vila, s'ha mostrat convençut que amb la senyalització “Les vies verdes, que són un referent turístic de les comarques gironines, seran més segures. És la nostra obligació —ha afegit— millorar-les i modernitzar-les, i esperem poder tenir-ho tot llest abans de l'estiu”.

Al 112 es pot trucar des d’un telèfon mòbil des de qualsevol punt del país on hi hagi cobertura d’algun operador de telefonia, encara que no sigui la que tingui contractada per a l’aparell des d’on es truca. Amb tot, hi ha força zones de Catalunya que no tenen cobertura de cap mena, especialment les zones rurals o muntanyoses, per la qual cosa des d’aquests llocs no es pot contactar amb el Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència CAT112.

Normalment es tracta de zones rurals sense habitatges, però algunes són zones de pas de molts excursionistes. D’aquí sorgeix la necessitat d’indicar les zones de cobertura, perquè si alguna persona necessita avisar els serveis d’emergència en una zona en què no n’hi ha, sàpiga on és l’última zona de cobertura per la qual ha passat i pugui adreçar-s’hi (bé ella, o bé algun acompanyant) per demanar ajut.

D’acord amb la informació d’infraestructures de comunicacions mòbils facilitada pels principals operadors de telecomunicacions a Catalunya, és possible calcular, mitjançant simulacions de cobertura, la capacitat d’accés al servei d’atenció de trucades d’urgència, i, en conseqüència, determinar la disponibilitat d’accés a àrees i localitzacions geogràfiques.

La Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes de Girona identificaran els punts més adequats, per raons de freqüentació i detecció de riscos, que reuneixin els requisits de cobertura, i facilitaran la informació necessària sobre itineraris, camins i vies de circulació dels espais que gestionen en què s’implanti la senyalització d’accés al Servei 112. També produiran i col·locaran la senyalització de punt de cobertura del servei públic d’atenció de trucades urgents 112. Mentre que el CAT112 identificarà individualment amb un número de matrícula cada senyal de punt de cobertura 112 i realitzarà les tasques de comunicació i difusió de la informació relativa a la disponibilitat d’accés al servei 112 mitjançant la cobertura de les xarxes de telefonia mòbil. 

L'objectiu final del CAT 112 és instal·lar els senyals a totes les vies de senderisme de gran afluència, com ara els grans recorreguts (GR) que creuen Catalunya, vies verdes i camins ubicats, sobretot, en parcs naturals en gran part dels quals hi ha zones sense o amb poca cobertura. Fins ara, s’han instal·lat senyals al Patronat de la Muntanya de Montserrat, als parcs naturals de la Diputació de Barcelona i al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb els quals el CAT 112 ha signat convenis similars al que se signa avui.

El telèfon d’emergències 112 és un servei públic universal i gratuït que funciona les 24 hores del dia tots els dies de l’any i que atén les trucades relatives a emergències policials, mèdiques, d’incendis i salvaments, ambientals, de protecció civil i de qualsevol altre tipus. Però amb aquest telèfon només és possible contactar des de zones on hi ha cobertura d’algun dels operadors de telefonia mòbil.