Notícies

Per primer cop a l'Estat, una vaca de les comarques gironines es classifica 6 vegades com a excel·lent 

Foto : Per primer cop a l'Estat, una vaca de les comarques gironines es classifica 6 vegades com a excel&middot;lent&nbsp;</

La vaca ESPH1702051935 Coromines Duple Annie, de la ramaderia SAT Can Pol de Vilarnadal, de l'Associació Frisona de Girona (AFRIGI), ha esta classificada pels qualificadors de CONAFE (Confederació Nacional de Criadors de Raça Frisona) 6 vegades com a excel·lent. És el primer cop que això succeeix a l'Estat espanyol. Aquesta classificació significa que la vaca té un tipus que s’acosta molt al estàndard ideal del que es considera una vaca frisona, que es tradueix en una morfologia adaptada a les altes produccions durant molts anys. Efectivament, l’Annie, amb 13 anys i 3 mesos, ja ha produït 125.318 quilos de llet en 9 lactacions.

L'Annie és propietat de SAT Can Pol, una ramaderia de quarta generació que té vaques de llet des de fa 48 anys, amb 600 caps en total i unes 290 vaques en producció. A més, els quatre germans que porten l'explotació, poc freqüent entre els ramaders, es dediquen també a l’agricultura, i conreen unes 300 hectàrees a Vilarnadal (Alt Empordà), on es produeixen el farratges dels quals s'alimenten les vaques. La mitjana de producció del 2014 d’aquesta ramaderia va ser de 12.603 quilos de llet, amb el 3,8 % de greix i el 3,33 % de proteïna. En total, es van fer 192 lactacions en 399 dies, i tota la llet es va subministrar a Danone.

L’Annie és un exemple dels bons resultats de la col·laboració entre el Centre d’Inseminació Artificial Aberekin, AFRIGI i SEMEGA, que es va iniciar l’any 1987, ja que aquesta vaca és filla del període de proves del semental Mesland Dúplex Et, un toro ara ja mític que es va enfilar als cims més alts de la millora genètica internacional.

L’Annie és la primera d’una família de vaques amb 4 filles vives a l’explotació, actualment amb altes produccions: Til·la, Taques, Ginesta i Milflors. La Til·la també és mare dels toros Pol Panoramix, Pol Hilari i Pol Intrèpid, el primer ja testat amb prova positiva i els altres en període d’espera.