Notícies

La Diputació de Girona i Llet Nostra impulsaran i difondran el sector lleter des de la granja de Monells

Foto : Fotografia: Miquel Millán

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el president de Llet Nostra, Jordi Riembau, han presentat avui el conveni per mitjà del qual l'empresa lletera participarà en el projecte de la nova granja model de Monells, a la comarca del Baix Empordà, que té per objectiu impulsar i difondre el sector del vaquí de llet català.

Una granja model, dos objectius
La granja, que està situada a la finca Camps i Armet de Monells, es reformarà totalment arran d’aquest nou projecte, a fi de poder assolir dos objectius: promoure la recerca i la innovació del sector lleter i donar a conèixer el món ramader.

La granja és una iniciativa conjunta de la Diputació de Girona -per mitjà dels Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA)- i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), empresa pública de la Generalitat de Catalunya adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i té el suport de Llet Nostra.

SEMEGA disposa d’aquesta granja, avui obsoleta, des dels anys 70. Amb aquest projecte la Diputació de Girona -propietària de la finca Camps i Armet i de l'explotació lletera- cedeix a l'IRTA la gestió de tota l'explotació agroramadera amb l'objectiu de transformar-la en la plataforma de recerca, innovació, formació i difusió del consum de llet a Catalunya. A la granja hi haurà 120 vaques -les mateixes que ara-, però s’hi modernitzarà la tecnologia de l'explotació.

Donar a conèixer el sector
Amb la granja de Monells, Llet Nostra gaudirà d’un nou canal per poder difondre el món ramader a la societat. Constitueix una excel·lent oportunitat per explicar el dia a dia dels ramaders que fan possible que arribi la «Llet Nostra» a milers de llars catalanes.

D’acord amb el conveni, l'empresa lletera donarà a conèixer les instal·lacions al públic en general, especialment a les famílies i escoles. La intenció és oferir visites guiades a la granja, crear un espai interactiu museístic sobre les vaques i la llet i, alhora, idear activitats educatives adreçades a tota mena de públic al voltant dels productes derivats de la llet. S’hi inclourà una zona de jocs, una àrea de pícnic, aparcaments, lavabos, etc. Tant les instal·lacions com l’entorn de la granja es condicionaran amb vista a afavorir una experiència agrària completa als visitants, mirant de fer-los passar un dia agradable amb el màxim de facilitats possibles i sense alterar el benestar dels animals.

El president Giraut ha destacat que «per nosaltres és molt important aquest conveni, perquè demostra que estem atenent una necessitat real del sector lleter i donant resposta a una demanda històrica dels productors catalans». Per la seva banda, el president de Llet Nostra ha apuntat que «ens fa molta il·lusió aquest projecte perquè beneficia el sector lleter, ja sigui per la investigació que s'hi farà o per la projecció que tindrà per al món ramader».

D’aquí a dos anys
La nova granja de Monells es farà realitat d'aquí a dos anys i comportarà la inversió d’1 milió d'euros, que aportaran la Generalitat, la Diputació de Girona i empreses del sector, la primera de les quals a prendre part en el projecte ha estat Llet Nostra, que hi destinarà 180.000 €.

Sobre Llet Nostra
Llet Nostra, la marca propietat de 6 cooperatives catalanes, és un projecte nascut el 2003 amb l’objectiu de donar sortida a la llet dels ramaders de 215 explotacions catalanes i garantir, així, el futur del sector. Reuneix el 30 % dels ramaders catalans i el 25 % de la llet que es produeix al país.

Llet Nostra és un projecte social i comercial a favor d’un sector lacti competitiu i eficaç i que sigui un referent de qualitat. A més, vol satisfer la demanda d’un segment del mercat que reclama consumir productes de proximitat i autòctons per tal que els beneficis reverteixin a casa nostra.

 

Més informació: SEMEGA