Notícies

La Diputació de Girona edita una guia d'itineraris pel Parc Natural del Montseny

La guia es titula A peu pel Montseny oriental i proposa una sèrie de senders senyalitzats per recórrer els paisatges del Parc Natural i descobrir-ne la riquesa patrimonial i cultural. L’ha escrit la documentalista del Museu Etnològic del Montseny, Gemma Font, i el tècnic del parc del Montseny, Narcís Vicens, n’ha estat el coordinador.

El llibre es va presentar divendres passat al Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies), en un acte públic al qual hi van assistir el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat d'Acció Territorial, Miquel Calm; l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga; el director del Museu Etnològic del Montseny, Jordi Tura; l'autora i el coordinador del llibre, Gemma Font i Narcís Vicens, i l'autor de les il·lustracions, Martín Gallego.

A peu pel Montseny oriental

El text s'estructura en 14 itineraris de diversa llargària i dificultat. En cadascun d'ells es descriu la ruta i s'hi inclouen uns apunts sobre l'entorn relacionats amb la flora i la fauna més rellevants, o bé comentaris sobre aspectes singulars del recorregut.

De cada itinerari també se n'esmenta la durada, així com el desnivell de la ruta. A més, s’hi mostra una acurada cartografia, realitzada a partir d'informació obtinguda de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i del Parc Natural del Montseny, de manera que ens podem situar en el context general del recorregut i identificar els elements toponímics i geogràfics més emblemàtics.

Dins la secció final de cada ruta s'hi afegeixen les adreces d'interès relacionades amb el camí, i l'explicació sobre com arribar amb transport públic i privat al punt d'inici de l'itinerari.

Cada recorregut s’acompanya de fotografies i il·lustracions de flora i fauna de la zona, les quals potencien el pes de la part gràfica en el conjunt de la guia.

Els itineraris. La majoria dels itineraris transcorren per camins i senders de llarga tradició, utilitzats pels habitants del Montseny per tal d’accedir a llocs comuns com masos, fonts, ermites, etc. D'altres són recorreguts clàssics de l'excursionisme montsenyenc, com el cim del turó de l'Home, les Agudes i el Matagalls, o caminades que porten a indrets emblemàtics del Parc, com el castell de Montsoriu o la vall de Santa Fe.

Tots els itineraris són d'anada i tornada pel mateix recorregut excepte dos, que són circulars (el del castanyer de les Nou Branques, a Viladrau, i el del roc Perer, a Santa Fe de Montseny). En alguns casos, es pot enllaçar dues rutes i retornar al punt d'inici, com passa amb els itineraris de Santa Fe i del turó de l'Home.

 

Més informació: www.ddgi.cat/publicacions