Notícies

El vicepresident Miquel Calm participa en el Pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic al Parlament europeu

El vicepresident Miquel Calm ha assistit, en representació de la Diputació de Girona, a la cerimònia del Pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic, celebrat al Parlament europeu, a Brussel·les. Es tracta d'una de les iniciatives més ambicioses que ha posat en marxa la Comissió Europea com a mecanisme de participació de la ciutadania en la lluita contra l’escalfament de la Terra.

L'acte ha estat presidit pel president del Parlament, Jerzy Buzek. El vicepresident de la Diputació ha assistit al Pacte d'alcaldes acompanyat per Pere Giró i Maria Crehuet, representants dels municipis de Figueres i Ordis respectivament. Aquests dos municipis, juntament amb Girona, són fins ara els tres municipis gironins que han formalitzat la seva adhesió al Pacte.

El Pacte consisteix en el compromís de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables.

La Diputació de Girona serà la coordinadora territorial del Pacte a les comarques gironines, i n'impulsarà el desplegament amb la col·laboració dels consells comarcals, ajuntaments, el CILMA i l'ICAEN. En aquest marc, es preveu portar a terme l'execució de projectes sobre energies renovables i eficiència energètica, que suposaran una inversió superior als 50.000.000 d'euros, amb importants ajudes i finançament per part de la Comissió Europea i el Banc Europeu d'Inversions.

El Pacte aposta per la sostenibilitat, amb el compromís de reduir les emissions de CO2 en un 20 % abans de l'any 2020, i suposarà un element decisiu per la a dinamització de l'activitat econòmica i la creació d'ocupació a la majoria de municipis gironins.

Miquel Calm va aprofitar la seva estada a Brussel·les per entrevistar-se amb el cap del programa del Pacte dels Alcaldes de la Direcció General d'Energia i Transports de la Comunitat Europea, Pedro Ballesteros, amb qui va concretar diferents aspectes relatius al desenvolupament del Pacte, en el qual la UE i la Diputació s'han compromès a treballar intensament.