Notícies

Aprovada la declaració institucional de lluita contra el frau de la Diputació de Girona i del seu sector institucional

Foto : Aprovada la declaració institucional de lluita contra el frau de la Diputació de Girona i del seu sector instituciona

S'aproven les bases de Fons econòmic de caràcter extraordinari per mitigar els efectes de la pandèmia provocada per la covid-19

El Ple també condemna la invasió militar d'Ucraïna per part de Rússia i expressa la solidaritat, suport i afecte al poble ucraïnès

En la sessió, també s'ha aprovat la derogació definitiva del ramal i la subestació de la MAT a Santa Coloma de Farners i Riudarenes

La sessió del Ple de març de la Diputació de Girona s'ha fet de manera presencial al saló de sessions de la corporació. S'ha fet l'aprovació inicial de les bases d'una nova línia de subvencions mitjançant la creació d'un fons econòmic de caràcter extraordinari, amb una dotació de de 7,4 milions d'euros, que té l'objectiu de mitigar els perjudicis causats a les hisendes dels ens locals la pandèmia de la covid-19 i contribuir a la recuperació econòmica dels ajuntaments i consells comarcals de les comarques gironines. S'hi han fet tres declaracions institucionals: compromís de lluita contra el frau, condemna de la invasió militar de Rússia contra Ucraïna i derogació definitiva del ramal i la subestació de la MAT a Santa Coloma de Farners i Riudarenes. I s'han aprovat dues mocions: sobre el compromís amb l'ús i la promoció del català i per garantir els serveis bancaris dels gironins a tots els municipis.

El Ple de la Diputació de Girona ha reafirmat, mitjançant una declaració institucional, el seu compromís amb els estàndards més alts de compliment de les normes jurídiques, ètiques i morals i la seva subjecció als més estrictes principis d'integritat, objectivitat i honestedat, per tal que en l'exercici de les seves competències i funcions es consolidi i desenvolupi la lluita contra el frau i la corrupció en qualsevol de les formes possibles.

La missió de servei públic de la Diputació de Girona està orientada a l'assoliment de l'interès general en el seu àmbit competencial. D'aquí la importància que la Diputació practiqui la cultura de la integritat pública a tots els nivells de la seva organització per minimitzar els riscos i irregularitats derivats de pràctiques contràries a l'interès general.

Entre les mesures adoptades pel Ple de la Diputació de Girona per fomentar la integritat, s'ha aprovat l'adhesió al Codi ètic del servei públic de Catalunya, amb l'objectiu d'orientar l'actuació dels servidors públics des de la clau dels valors, per reforçar d'aquesta manera la integritat de la seva actuació i contribuir així a impulsar la millora del servei públic. Així mateix, també s'ha adoptat l'adhesió al Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública, aprovat pel Govern de la Generalitat, per tal de disposar d'un instrument aglutinador de les pautes essencials en matèria d'ètica i de bones pràctiques contractuals que s'incorporin a l'activitat quotidiana i ordinària dels òrgans de contractació.

Així mateix, es posa en funcionament, en prova pilot, la bústia ètica. La bústia ètica és un canal segur de prevenció, detecció i resolució d'infraccions o males pràctiques que garanteix que els informadors potencials puguin aportar fàcilment i amb total confidencialitat la informació de la qual disposin, amb la finalitat que la Diputació de Girona pugui investigar i resoldre determinades conductes de la corporació que resultin contràries a l'ordenament jurídic, als principis o les regles ètiques i de bon govern o a la bona fe.

«Des de la Diputació de Girona, per tant, avui posem en marxa mesures per a protegir els fons públics mitjançant un sistema d'integritat institucional. Actuem amb responsabilitat, i de forma preventiva, per validar socialment la correcta actuació pública i l'absència d'indicis de falta d'objectivitat, de manera que ajudi a detectar possibles conflictes d'interès i a mostrar davant la ciutadania la correcta actuació que es duu a terme», ha afirmat el vicepresident, Pau Presas.

Fons econòmic de caràcter extraordinari
El Ple de la Diputació de Girona ha donat el vistiplau a l'aprovació inicial de les bases d'una nova línia de subvencions mitjançant la creació d'un fons econòmic de caràcter extraordinari, amb una dotació de de 7,4 milions d'euros, que té l'objectiu de mitigar els perjudicis causats a les hisendes dels ens locals la pandèmia de la covid-19 i contribuir a la recuperació econòmica dels ajuntaments i consells comarcals de les comarques gironines.

Les subvencions destinades als ajuntaments tindran un import total de 7 milions d'euros, i cada ajuntament  rebrà una subvenció per un import fix determinat per la seva població, el qual beneficia els municipis de menor població, i per uns imports variables en funció de criteris socials com ara l'índex d'atur, l'envelliment de la població i el nivell de renda. Les subvencions es podran destinar al finançament de despeses corrents i inversions de competència municipal.

El diputat delegat d'entitats locals, Josep Maria Bagot, ha dit durant la sessió del Ple que «és important per als ajuntaments de la demarcació disposar d'aquest fons extraordinari que fins ara no existia i que, per primera vegada, s'hagin tingut en compte criteris socials a l'hora de valorar els imports que correspon a cada municipi». «Hi havia un compromís d'introduir nous criteris vinculats a la realitat social dels municipis gironins, això sí, sempre supeditat a un increment del Fons de Cooperació anual, o bé, com en aquest cas, quan es creés un fons nou», ha afegit el diputat.

Les subvencions que rebran els vuit consells comarcals, per un import total de 400.000 €       , seran d'un import fix per a tots els consells i d'un import variable en funció de la població, del nombre de municipis i de la superfície. Els consells podran destinar la subvenció a les seves despeses en operacions corrents que tinguin per objecte la prestació de serveis públics o la promoció d'activitats de competència comarcal o municipal exercides com a delegades.

Les subvencions d'aquest fons econòmic no estan concretades en el Pla Estratègic de Subvencions de la Diputació de Girona per als anys 2020-2023, aprovat en sessió plenària de 17 de desembre de 2019, però tal com preveu aquest Pla, el seu contingut és programàtic, i la relació que hi consta és a títol enunciatiu, sens perjudici que puguin sorgir altres línies de subvenció. Per tant, el caràcter excepcional de la situació actual i les finalitats que persegueix aquest fons econòmic de caràcter extraordinari són suficients per aprovar-lo, tot i la seva no inclusió en el Pla Estratègic de Subvencions.

Amb l'aprovació d'aquestes bases del fons econòmic de caràcter extraordinari, la Diputació de Girona, en exercici de les seves competències, definides a l'article 36 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, donarà compliment a les funcions d'assistència i cooperació als municipis i contribuirà directament al finançament dels serveis municipals i comarcals.

Declaració institucional sobre la guerra a Ucraïna
El Ple de la Diputació ha condemnat de manera unànime la invasió i el bombardeig d'Ucraïna per part de l'exèrcit de Rússia, la situació de guerra a Ucraïna i la seva possible extensió en l'àmbit regional.

El Ple del consistori ha manifestat que la societat catalana està compromesa amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, tal com van mostrar de manera massiva les campanyes de solidaritat amb Bòsnia davant del conflicte dels Balcans ara fa 30 anys, les manifestacions de la Plataforma Aturem la Guerra ara fa vint anys durant la Guerra d'Iraq, o les mobilitzacions d'ara fa cinc anys a favor de l'acollida de refugiats derivada de la crisi humanitària provocada per la Guerra de Síria.

Per això des de la Diputació de Girona, creiem que cal contribuir a desescalar el conflicte i apostar per l'establiment d'un diàleg enfocat a la construcció de pau. A dia d'avui, la seguretat i el lliure exercici de drets de la població civil està en perill, una situació que s'agreuja cada dia de conflicte bèl·lic. Hi ha èxode i migracions forçades, que caldrà atendre amb celeritat i solidaritat, violència contra la població civil i una crisi humanitària al cor d'Europa. Apel·lem a la comunitat internacional i a tots els actors implicats que puguin afavorir la mediació i la preservació de la vida i dels drets humans de tota la ciutadania i de la regió.

La nostra societat està compromesa amb la pau, amb la llibertat, amb la democràcia, amb el no a la guerra, amb el diàleg, amb la defensa de la població civil (víctimes innocents de totes les guerres), amb el respecte als drets humans i amb la resolució pacífica dels conflictes. La nostra solidaritat amb el poble ucraïnès i el seu patiment, i que el nostre clam sigui sempre en favor de la pau.

Declaració institucional per a la derogació definitiva del ramal i la subestació de la MAT a Santa Coloma de Farners i Riudarenes
També té llum verda la Declaració per a la derogació definitiva del projecte del ramal i la subestació de la MAT a Santa Coloma de Farners i Riudarenes, que es va redactar l'any 2008 amb la finalitat de subministrar electricitat de 400 kV a la subestació de Riudarenes i, des d'aquesta, poder alimentar el TAV i les comarques gironines.

Pel que fa a l'alimentació del TAV, atès que  funciona des del gener de 2013 sense l'aportació de la línia de 400 kV i que el projecte de ramal i subestació de la MAT per Santa Coloma de Farners i Riudarenes preveu un traçat de 17 quilòmetres amb 37 torres de més de 70 metres d'alçària que tindria un fort impacte en el paisatge i en l'equilibri ecològic d'aquest territori.

Atès que la societat civil organitzada a través de la plataforma ciutadana «No a la MAT» juntament amb altres entitats, persones del territori, ajuntaments i altres institucions públiques (Consell Comarcal de la Selva, Diputació de Girona, Parlament de Catalunya i Generalitat de Catalunya) han mostrat constantment des de fa 15 anys la ferma oposició a aquest projecte de manera unànime, i que les necessitats i les circumstàncies socioeconòmiques actuals aconsellen un replantejament i una revisió del projecte.

Així mateix, atès que el 10 de febrer de 2022, arran de la participació a la taula tècnica de valoració de la necessitat de la nova subestació de Riudarenes i del ramal de la MAT, el CILMA va fer públic un nou informe tècnic relatiu al ramal de la MAT en el qual es constata que: «Fruit de l'anàlisi de l'argumentari aportat per REE i E-Distribución, no es pot afirmar que la necessitat de la nova subestació a Riudarenes sigui ineludible, ja que s'han identificat alternatives que responen igualment a les necessitats d'alimentació de l'eix ferroviari i que generarien una afectació menor al territori», es fa palès que no s'acredita la necessitat del ramal de la MAT de 400kV ni la subestació de la MAT de Riudarenes.

Per tant, el president de la Diputació de Girona, en representació de la institució i amb el suport unànime del Ple de la Diputació, insta el govern de l'Estat a paralitzar de manera immediata el projecte.

Moció de compromís amb l'ús i la promoció del català
En la sessió del Ple d'avui també s'ha aprovat una moció del grup de la CUP per promoure, des de la Diputació de Girona i de forma conjunta amb les entitats que treballen per la llengua, que tots el municipis de les comarques gironines aprovin pactes municipals per a l'ús del català i l'adhesió a la campanya «Tots som referents lingüístics. No t'excusis», impulsada pels principals sindicats d'ensenyament i d'estudiants així com la Plataforma per la Llengua.

Moció per garantir els serveis bancaris a tots els municipis
El Ple també ha aprovat una moció, presentada pel grup del PSC, perquè la Diputació de Girona, en la seva condició d'òrgan de govern i administració de la demarcació, estableixi un marc de negociació efectiu d'acord amb la llei perquè les entitats bancàries instal·lin caixers automàtics als municipis gironins on actualment no presten servei.