Notícies

Josep Sala, diputat i president delegat de SEMEGA, en la presentació del projecte per a la transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa

Foto : Josep Sala, diputat i president delegat de SEMEGA, en la presentació del projecte per a la transformació sostenible d

25 entitats de Cantàbria, Catalunya, Euskadi i Navarra creen una aliança per millorar la sostenibilitat de les ramaderies familiars i del procés productiu del seu ecosistema lacti

El diputat i president del Servei de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) de la Diputació de Girona, Josep Sala, ha assistit aquest dimecres a la presentació del projecte per a la transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa, que ha tingut lloc a la ramaderia El Molino de Karrantza de Bizkaia.

A l'acte, organitzat per Llet Nostra Més, Kaiku Berdea, ACG Cantabria Sostenible, hi han participat també la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, juntament amb el secretari general i la secretària d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, David Mascort i Carmel Mòdol. També hi han assistit els representants del Govern del País Basc: la consellera de Desenvolupament Econòmic, Competitivitat i Medi Ambient, Arantxa Tàpia; el viceconseller i el director d'Agricultura, Pesca i Política Alimentària, Bittor Oroz i Jorge Garbisu respectivament; l'alcalde de Karrantza, Raúl Palacio, i diputats forals i representants del territori, entre d'altres. I com a representants de Cantàbria, el conseller de Desenvolupament Rural, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Medi Ambient, Guillermo Blanco, i la directora general de Desenvolupament Rural, Maria Pascual.

El projecte aglutina 25 entitats, cooperatives, centres tecnològics i centres de gestió que representen les diferents baules de la cadena de producció làctia de Cantàbria, Catalunya, Navarra i el País Basc.

Entre els socis del projecte de Catalunya hi ha Llet Nostra, amb la participació del director general, Gabriel Mariscal; Ramaders del Baix Empordà, amb el president, Jordi Riembau; i Làctics Masachs. I el Centre Tecnològic IRTA, amb el director general, Josep Usall.

Segons els organitzadors, es preveu una inversió de més de 100 milions d'euros fins al 2026 per reduir la petjada ambiental, millorar la sostenibilitat i fomentar la competitivitat econòmica i social en unes 603 explotacions familiars i cooperatives.

El projecte reivindica els beneficis de la tasca de les explotacions familiars en l'entorn rural: mantenint ordenat el paisatge, evitant incendis, frenant el descontrol de la massa forestal, afavorint i respectant la biodiversitat i mantenint alhora l'equilibri paisatgístic.

La iniciativa preveu mesures específiques emmarcades en la consecució dels objectius Horizon 2030, establerts per la Comissió Europea. Es tracta de mesures dirigides a la millora dels processos industrials i logístics, com la reducció del 60 % de les emissions de CO2, en línia amb el compromís NetZero 2050, la reducció en un 45 % del consum d'aigua i l'impuls de l'economia circular,minimitzant en un 50 % els residus generats, així com el compromís per a la recerca de nous materials biodegradables.

El projecte compta amb el suport del Govern de Cantàbria, la Generalitat de Catalunya, el Govern Basc i el Govern de Navarra, per contribuir a la millora de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social de la ramaderia familiar als seus territoris.

El projecte també abordarà, transversalment, la transformació digital del sector.