Notícies

El president Miquel Noguer, en la presentació del llibre Del Pont de Bar a la Trinitat Nova, de Pere Macias

Foto : El president Miquel Noguer, en la presentació del llibre Del Pont de Bar a la Trinitat Nova, de Pere Macias<

Tracta de l'acció de govern dels departaments de Política Territorial i Obres Públiques i de Medi Ambient entre 1980 i 2003

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquest dijous en la presentació del llibre Del Pont de Bar a la Trinitat Nova, de Pere Macias. L'acte ha estat presentat per la periodista Gemma Aguilera a la Llibreria Geli de Girona. A més de l'autor hi han assistit a la presentació l'expresident de la Diputació, Josep Arnau, i el director dels Serveis Territorials de Polítiques Digitals i Territori a Girona, Pere Saló, entre d'altres.

El llibre fa un repàs exhaustiu de l'acció de govern dels departaments de Política Territorial i Obres Públiques i de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya en el període comprès entre 1980 i 2003, durant l'etapa del president Jordi Pujol. Fa un repàs d'aquests 23 anys en el camp de la política territorial i les obres públiques. Amb l'objectiu de construir Catalunya s'hi va portar una intensíssima actuació que abastava totes les infraestructures i que prestava una especial atenció a l'equilibri territorial del país. Perquè tan importants eren els pobles de l'Alt Pirineu com el barri de Trinitat Nova a Barcelona. D'aquí, doncs, el títol del llibre.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha destacat que el llibre mostra com, a causa de l'abandonament per part del Govern de l'Estat, hi havia un gran dèficit d'infraestructures en tot el país i com des dels diferents departaments es va aplicar una política global que va tenir en compte tant la ciutadania com el territori.

Pere Macias, exalcalde d'Olot i autor de l'obra ha dit que aquest llibre «explica l'evolució d'un seguit de polítiques que es van desenvolupar per tot el territori», al qual ha afegit: «Jo, com a espectador certament privilegiat, primer com a alcalde i després com a conseller, vaig tenir la sort de poder viure aquesta evolució, i m'ha semblat que valia la pena deixar-ho escrit amb moltes dades, perquè tothom pugui valorar què va significar aquesta etapa. De fet, avui les gaudim de moltes coses gràcies al fet que es van fer en aquell moment».

Pere Macias és enginyer de camins, canals i ports i professor titular en excedència de la Universitat Politècnica de Catalunya. És militant de Convergència Democràtica de Catalunya des del 1977. Va ser alcalde d'Olot des de març del 1984 fins al 1996. Fou vicepresident de la Diputació de Girona entre el 1987 i el 1994, i president d'aquesta mateixa institució des de l'octubre del mateix any fins al juny del 1996. Del 1995 al juliol de 1996 va ser president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.

Del llibre se'n desprèn que:

  • Es van prioritzar les infraestructures que més contribuïen al progrés econòmic i social de Catalunya, sense invertir en infraestructures buides com les que es poden trobar en altres llocs (aeroports sense avions o autovies desèrtiques).
  • Catalunya, a principis del segle XXI, era un territori molt ben avaluat pels agents econòmics internacionals.
  • Es va implementar un urbanisme innovador i unes polítiques ambientals pioneres.