Notícies

La Diputació de Girona aprova diverses bases reguladores de subvencions del Servei de Cooperació Cultural

Foto : La Diputació de Girona aprova diverses bases reguladores de subvencions del Servei de Cooperació Cultural

El ple s'ha iniciat amb una declaració institucional de suport a l'illa de La Palma.

S'ha aprovat l'acord d'adjudicació del contracte d'obra d'instal·lació de plaques fotovoltaiques per als municipis de Cassà de la Selva, Celrà, Garrigàs, Palafrugell i Sant Julià de Llor i Bonmatí.

També s'han aprovat dues mocions de tots els grups polítics: una per a la protecció del Ter i una altra en relació amb la reforma de la Casa de Cultura i el Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.

El 19 de setembre passat entrava en erupció el volcà de Cumbre Vieja, a l'illa canària de La Palma. El Ple de la Diputació de Girona ha fet una declaració institucional per expressar l'«escalf i solidaritat amb tots els veïns i veïnes de l'illa de La Palma, i amb llurs institucions». I de manera especial han traslladat l'«afecte i suport a les persones evacuades de les seves llars i a aquelles que han perdut els seus habitatges, els seus cultius, els seus negocis o qualsevol altre bé sota la lava».

Així mateix s'ha agraït la tasca que estan portant a terme els cossos de seguretat i emergències, els diferents professionals que hi estan treballant, les entitats i la ciutadania en general i les diferents institucions i administracions públiques. També s'ha agraït la feina del món local, que està demostrant la importància de les administracions més properes en aquests moments difícils.

Línies de subvencions del Servei de Cooperació Cultural

El ple d'octubre ha aprovat les bases reguladores de subvencions del Servei de Cooperació Cultural per finançar:

  • Activitats i projectes culturals de les oficines joves de capitals de comarca i municipis de més de 15.000 habitants de les comarques gironines. Amb un import màxim de 5.000 euros.
  • La programació estable professional dels equipaments escènics i musicals multifuncionals de les comarques de Girona. Amb un import màxim de 9.000 euros.
  • La creació de públics per a la cultura. L'import de la subvenció concedida no podrà ser superior als 25.000 euros ni inferior a 500 euros.
  • El foment dels projectes culturals als museus de les comarques gironines. L'import de la subvenció concedida no podrà ser superior a 35.000 euros.
  • Municipis de fins a 500 habitants de la demarcació de Girona per al sosteniment de les ZER, les escoles i les llars d'infants municipals. Subvenció des de 1.000 fins a 2.500 euros.
  • Programes i projectes educatius en l'àmbit de les comarques gironines. L'import de la subvenció concedida no podrà ser superior a 10.000 ni inferior a 500 euros.

El procediment de concessió d'aquestes subvencions és el de concurrència competitiva i convocatòria pública i tenen caràcter finalista.

Instal·lació de plaques fotovoltaiques a municipis beneficiaris del FEDER

El ple d'avui ha aprovat, per unanimitat, l'acord d'adjudicació del contracte mixt d'obra i servei per a la contractació conjunta esporàdica d'instal·lacions solars fotovoltaiques d'autoconsum i el servei de gestió energètica i manteniment preventiu dels municipis de Cassà de la Selva, Celrà, Garrigàs, Palafrugell i Sant Julià de llor i Bonmatí, beneficiaris de la subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L'import total és de 171.740,40 euros.

Aprovació de l'acord de partenariat del projecte «LIFE AgroFor Adapt»

En el ple d'avui també s'ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups, l'acord de partenariat del projecte «LIFE AgroForAdapt».

L'objectiu del projecte és fomentar sistemes agroforestals innovadors per a l'adaptació al canvi climàtic dels sectors agroramader i forestal en zones mediterrànies. El pressupost total és de 3.024,537 euros, amb un finançament de la Unió Europea del 55 %.

El cost total de les actuacions a desenvolupar per la Diputació de Girona en el marc del projecte és de 317.655 euros, amb una aportació econòmica total de 203.299 euros.

Subvencions per a la conservació del patrimoni natural i per a la custòdia del territori

S'han aprovat per unanimitat les bases específiques reguladores de subvencions de la Diputació de Girona per a actuacions per part d'organitzacions no lucratives, de conservació del patrimoni natural i per a la custòdia del territori per al període 2022-2023.

Les bases tenen com a finalitat donar suport a projectes de conservació, millora i restauració del patrimoni natural de la demarcació de Girona. Les accions previstes s'han d'ubicar en sòl no urbanitzable, i se n'han de justificar els valors naturals que s'han de protegir, millorar o restaurar.

Aquestes bases s'emmarquen en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) 15 (Vida terrestre), 14 (Vida submarina), 13 (Acció climàtica) i 6 (Aigua neta i sanejament). 

Finalment s'han aprovat per unanimitat les dues mocions presentades:

Moció per a la protecció del Ter

Tots els grups polítics de la Diputació de Girona han presentat la moció per demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua que elabori i faci públic un estudi que analitzi la creixent demanda d'aigua des de les comarques gironines i l'augment del volum d'aigua captat del Ter a través de l'ETAP Montfullà. Alhora sol·liciten una nova convocatòria de la Taula del Ter on es posin de manifest de nou les dades dels cabals del Ter i la creixent demanda provinent de les comarques gironines, i els mecanismes per fer un seguiment transparent i participatiu dels acords assolits. Finalment acorden el compromís de la Diputació de contribuir a fer que tota la informació en relació amb el riu Ter arribi a la ciutadania, ja sigui per la via de campanyes d'educació ambiental o de campanyes relacionades amb la conservació del patrimoni natural (una ciutadania informada és fonamental per garantir la seva participació política),  i de treballar amb les administracions competents en matèria de gestió de l'aigua i de l'agricultura i amb els agents implicats per reduir progressivament el volum màxim anual d'aigua captat del riu Ter.

Acorden fer arribar aquests acords a la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del Govern de la Generalitat de Catalunya, a l'Agència Catalana de l'Aigua, al Grup de Defensa del Ter, al Consorci del Ter, a la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter i a la Plataforma Aigua és Vida de Girona.

Moció en relació amb la reforma de la Casa de Cultura i el Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona

La moció en relació amb la reforma de la Casa de Cultura i el Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, presentada per tots els grups polítics i aprovada per unanimitat, destaca que des de la Diputació de Girona se segueixi treballant en el projecte de reforma de la Casa Cultura i del Conservatori de Música Isaac Albéniz, sens perjudici de les accions que es portin a terme per a l'adequació d'espais concrets.

Alhora insta el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat que es comprometin en el cofinançament d'aquesta reforma de l'edifici de la Casa de Cultura i de totes les instal·lacions que acull, i molt particularment les de la Fundació Casa de Cultura i les de l'organisme autònom del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.

Documentació