Notícies

El projecte «ePLANET» es posa en funcionament amb la Diputació de Girona com un dels socis

Foto : El projecte «ePLANET» es posa en funcionament amb la Diputació de Girona com un dels socis

El Centre Cultural La Mercè de Girona acull aquest dilluns i dimarts les jornades de llançament d'aquest projecte, que pretén accelerar la transició energètica en els municipis europeus 

La Diputació de Girona, mitjançant el Servei de Medi Ambient, és un dels socis implicats en el projecte «ePLANET», que ha començat a caminar aquest dilluns al migdia en una sessió al Centre Cultural La Mercè de Girona. Demà, dimarts, hi haurà una segona jornada en la qual es continuaran debatent els detalls organitzatius i els punts clau.

El diputat de Medi Ambient, Lluís Amat, s'ha encarregat de fer-ne l'obertura destacant la importància de projectes transfronterers com aquest, «que ajuden a intercanviar informació, a aprendre d'altres llocs i a unificar criteris». «Hem d'incidir a comunicar a la població que la transició energètica és bàsica en la vida quotidiana i a educar-la perquè ho interioritzi», ha dit. 

El projecte europeu «ePLANET» té com a objectiu accelerar la transició energètica en els municipis europeus millorant la coordinació entre les autoritats locals i els governs regionals per optimitzar el procés de presa de decisions, la coherència i la consistència. 

Per afrontar aquest repte, utilitzarà les eines més innovadores en intel·ligència artificial i dades massives (big data) a fi d'aprofitar, rendibilitzar i comparar les dades energètiques disponibles de les mesures de transició energètica (MTE) i els plans d'acció per a l'energia sostenible i el clima (PAESC) en els àmbits català i europeu. D'aquesta manera, es guanyarà en transparència i agilitat, i es milloraran els sistemes de seguiment i verificació. 

A més, es contribuirà a un desplegament ordenat pel territori de les fonts d'energies renovables, així com a una planificació eficient dels plans de descarbonització en sectors com el de la mobilitat, els edificis i la indústria. 

Prova pilot a la demarcació de Girona

El projecte «ePLANET» té una durada de tres anys, en els quals es desenvoluparan proves pilot en tres regions: la demarcació de Girona, l'illa de Creta i la regió de Zlin (República Txeca). Aquestes proves pilot es realitzaran durant la primera meitat del projecte per assegurar el desplegament correcte de les eines a desenvolupar a fi d'ajustar-les a les necessitats reals de les autoritats públiques en la transició energètica. 

La resta del projecte se centrarà en l'ampliació i l'aplicació de les eines i la metodologia d'«ePLANET» a les tres regions pilot, així com en la replicació dels resultats obtinguts a altres regions d'Europa. 

El consorci del projecte està format per deu socis de sis països diferents, quatre dels quals són catalans. El Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE) és el coordinador general i tècnic del projecte; la Diputació de Girona i l'Institut Català de l'Energia de la Generalitat de Catalunya (ICAEN) són proveïdors de dades d'edificis i responsables del pilot català, i l'associació LIMA hi consta com a consultora en solucions energètiques innovadores i com a responsable de la comunicació i la difusió del projecte.