Notícies

Albert Piñeira, en la inauguració de l'exposició «El temps de la memòria. Tresors del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona»

Foto : Albert Piñeira, en la inauguració de l'exposició «El temps de la memòria. Tresors del Museu d'Arqueologia de Cat

Aquest divendres s'ha inaugurat l'exposició «El temps de la memòria. Tresors del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona», amb la presència del vicepresident i diputat de Cultura, Albert Piñeira; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), Jusèp Boya; el director de la seu del MAC a Girona i comissari de l'exposició, Ramon Buxó; la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar; el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda; el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Carme Renedo.

En la seva intervenció, Albert Piñeira ha destacat que el Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona, hereu de l'antic Museu de Sant Pere de Galligants, custodia les col·leccions arqueològiques més importants de les comarques gironines. La Diputació de Girona hi ha tingut un paper clau al llarg dels anys, ja que el museu de Sant Pere de Galligants era antigament el museu provincial de la Diputació de Girona.

Aquesta és la segona exposició que es programa al museu de Sant Pere de Galligants en el marc dels actes de commemoració dels 175 anys d'aquest museu. La primera, un repàs gràfic de la trajectòria històrica del museu des de la seva fundació fins als projectes de futur, va ser inaugurada el passat mes d'octubre de 2020, i encara es pot visitar al claustre del monestir.

L'exposició ocupa la nau central del monestir, i presenta unes 330 peces singulars de les col·leccions del museu. Uns objectes que ressegueixen els moments transcendentals de la vida humana, des de l'origen fins a la mort, per les manifestacions materials de les constants biològiques i psicològiques de la naturalesa humana.

A través d'aquests objectes també es pot fer un recorregut per una quarantena de jaciments arqueològics d'aquest territori, per descobrir els llocs més importants de l'arqueologia gironina (tant terrestre com subaquàtica), que ens conviden a passejar-hi i a gaudir dels indrets com a font de coneixement del nostre passat històric.

La vinculació entre la Diputació de Girona i el MAC ve de lluny i ha estat clau, ja que el museu de Sant Pere de Galligants és hereu de l'antic museu provincial de la Diputació de Girona. Actualment es troba integrat a la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona.