Notícies

El Festival MOT del 2021 centra la mirada en els diferents processos creatius des de la literatura

Foto : El Festival MOT del 2021 centra la mirada en els diferents processos creatius des de la literatura

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha participat aquest matí en la presentació de la setena edició del festival, que tindrà lloc del 18 al 27 de març a Girona i a Olot

La programació d'enguany reprèn el fil de l'edició del 2020, suspesa per la COVID-19, i està integrada per quaranta autors catalans i internacionals, que combinaran presencialitat i virtualitat

El vessant creatiu d'autors de diferents disciplines artístiques, com Perejaume, Irene Solà, Tracy Chevalier, Alicia Kopf, Heather Rose o Àngels Bassas centrarà la mirada de la setena edició del MOT, que enguany es dedicarà a explicar aquests processos creatius des de la literatura. Després que el març passat s'ajornés el festival per la COVID-19 poc abans de la celebració, enguany recupera gairebé íntegrament el programa del 2020, en una edició híbrida que combina presencialitat i virtualitat.

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha intervingut aquest matí en la roda de premsa de presentació, que ha tingut lloc de manera telemàtica. També hi ha participat el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; l'alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot, Pep Berga; les directores del MOT a Girona i a Olot, Glòria Granell i Judit Badia, respectivament; la comissària d'aquesta edició, Glòria Bosch Mir, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà. 

Albert Piñeira ha destacat que «El MOT, ara, té més sentit que mai. En aquest moment de confinament, ens hem adonat que la literatura ens acompanya molt. Per tant, hem de reivindicar la literatura i la cultura en general. I aquest és un festival cultural de referència, no només a les comarques gironines, sinó a tot el país». 

L'edició d'aquest 2021 tindrà lloc al Centre Cultural La Mercè de Girona els dies 18, 19 i 20 de març, i a la sala El Torín d'Olot els dies 25, 26 i 27 de març; dues setmanes durant les quals una quarantena d'escriptors i especialistes conversaran sobre les seves experiències creatives i com aquestes conflueixen en la literatura. A més, per primer cop la programació es podrà seguir també en streaming, a través del canal de YouTube del festival.

Autors de primer nivell
Girona i Olot s'involucren en un festival que aposta per la qualitat, el rigor i l'exigència. El cartell d'enguany s'ha teixit mirant el vessant creatiu dels protagonistes. Alguns són artistes, com Perejaume, Irene Solà, Narcís Comadira, Alicia Kopf, Manuel Baixauli o Pere Parramon. D'altres, són músics, com Gerard Quintana o Jaume Coll Mariné. També hi ha arquitectes, com Quim Español; poetes, com Eduard Escoffet, Mariano Peyrou o el mateix Jaume Coll Mariné, i dramaturgs, com Jordi Coca, Àngels Bassas o Lluís-Anton Baulenas. Serà, doncs, una edició amb convidats polifacètics, per navegar a través de la seva obra i descobrir les diferents cares de la creativitat.

Completen la programació els escriptors catalans Jordi Lara, Víctor Sunyol, Josep Maria Fonalleras, Berta Jardí, Mercè Ibarz, Màrius Serra i Eloy Fernández Porta; l'australiana Heather Rose; els argentins Silvana Vogt i Rodrigo Fresán; la croata Lana Basta¿i¿; la nord-americana Tracy Chevalier; el polonès Ignacy Karpowicz, i la narradora francesa Maylis de Kerangal. 

Les converses del festival MOT estan vinculades a periodistes culturals i especialistes del sector literari, com Eva Vàzquez, Iolanda Batallé, Eva Piquer, Anna Pérez Pagès, Marta Romagosa, Àngels Moreno, Anna Guitart i Álvaro Colomer.

A més, el festival literari organitzarà com cada any activitats paral·leles relacionades amb la literatura. D'una banda, segueix apostant pels ver-MOT, unes trobades més disteses entre tres o quatre autors al voltant d'un vermut, a l'aire lliure, els dos dissabtes del festival -el 20 de març a Girona i el 27 de març a Olot- a les 12 h. D'altra banda, el festival treballarà per fomentar la lectura entre públics cada cop me¿s diversos i nombrosos. En aquesta línia, prop de tres-cents alumnes de secunda¿ria i batxillerat de Girona i Olot han estat convidats a participar al MOT INS durant una setmana -del 3 al 5 de marc¿ a Girona i del 9 al 12 de març a Olot- per acostar-se a la literatura en primera persona d'una manera me¿s lúdica i vivencial.

Finalment, cal tenir en compte que el MOT s'amplifica gràcies a les mirades que sumen organitzacions i entitats de les dues ciutats organitzadores amb les seves activitats, agrupades sota el paraigua del +MOT, si bé aquest any s'han vist reduïdes per les restriccions degudes a la COVID-19.

El MOT esta¿ organitzat pels ajuntaments de Girona i d'Olot, i te¿ el suport de la Diputació¿ de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, estableix vincles amb altres institucions públiques i privades relacionades amb la cultura.

Les converses del MOT són gratuïtes, i es podran seguir presencialment amb inscripció prèvia obligatòria.

Documentació

MOT_2021 01/03/2021