Notícies

El president Miquel Noguer, en el lliurament dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona

Foto : El president Miquel Noguer, en el lliurament dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona

L'acte de lliurament dels premis ha tingut lloc de forma virtual, i les obres premiades s'han donat a conèixer mitjançant un reportatge que permet endinsar-se en l'arquitectura guardonada aquest 2020

Durant la presentació hi ha hagut parlaments que han posat en valor la tasca de les 23 edicions dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona

El jurat atorga les distincions d'obra premiada, menció especial i menció a 12 de les 22 obres seleccionades, i la ciutadania escull el Premi de l'Opinió a través del portal premisarquitecturagirona.cat, en el qual enguany s'han comptabilitzat més de dos mil vots

Aquest divendres ha tingut lloc la 23a edició dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona, que organitza la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i que ha guardonat un total de 12 obres de les 22 seleccionades. Formaven el jurat les arquitectes Maria Rubert de Ventós, com a presidenta, i Eileen Joy Liebman i Marta Sequeira, com a vocals.

La presentació dels projectes premiats, que ha tingut lloc de forma virtual per la situació sanitària generada per la pandèmia de la COVID-19, ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la degana del COAC, Assumpció Puig; el president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i els presidents de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i Quim Torra. Nn'ha estat la presentadora la vocal de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC, Sílvia Musquera.

L'acte s'ha pogut seguir en directe a través de Televisió de Girona i del portal www.premisarquitecturagirona.cat. La presentació completa és accessible en aquesta pàgina web, i també al portal corporatiu del COAC (www.arquitectes.cat). Les obres premiades s'han donat a conèixer mitjançant un reportatge que permet endinsar-se en l'arquitectura guardonada aquest 2020.

Els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2020 s'han fet visibles als espais públics més emblemàtics de les ciutats de Girona, Olot i Figueres, on estan situades les seus de la Demarcació de Girona del COAC. Els tòtems expositius esdevenen un anunci de l'acte de lliurament dels premis, que arriba en format digital al dispositiu de cada espectador, on es visualitza, amb una imatge de cada obra seleccionada, l'arquitectura realitzada al nostre territori.

Als guardons que atorga el jurat professional cal afegir el Premi de l'Opinió, que aquest 2020 ha estat per a Casa 1701, de NordEst Arquitectura. Per a la concessió d'aquest guardó, que decideix la ciutadania, hi ha hagut una participació de més de dos mil vots, que es podien emetre fins al 14 de setembre al portal www.premisarquitecturagirona.cat, i 57 obres presentades.

Miquel Noguer ha destacat que «aquest guardó és una bona manera d'apropar l'arquitectura a la gent, a la ciutadania. Donar visibilitat a les obres i als arquitectes que han treballat a les comarques gironines, mitjançant una eina de participació i votació popular, ajuda al compromís comú de les diferents institucions de difondre i posar en valor l'arquitectura catalana i la feina dels arquitectes, tant des del punt de vista social com cultural».

En la categoria d'Arquitectures hi ha hagut quatre mencions especials ex aequo: dues d'Habitatge i dues de Patrimoni.

Les mencions especials ex aequo d'Habitatge han estat per a Casa Grada, d'Arnau Estudi d'Arquitectura, i Una casa de poble, d'Atheleia Arquitectura.

Les mencions especials ex aequo de Patrimoni han estat per a Terracotta Museu, d'Escribà-Nadal, arquitectes, i Recuperant el castell de Montsoriu, de Castells i Marqués. Segons el jurat, «la reconversió de la fàbrica de ceràmica en l'espai museístic Terracotta Museu i la consolidació del castell de Montsoriu són projectes que demostren com han evolucionat els criteris d'intervenció en el patrimoni i confirmen la necessària prudència i mesura d'aquesta mena d'intervencions».

En aquesta categoria hi ha hagut tres mencions: La darrera casa, d'Arnau Estudi d'Arquitectura; Terrasses, d'unparelld'arquitectes, i Hotel Can Liret, d'Anna Sabrià.

En la categoria d'Interiors el jurat ha premiat Cafeteria Buttercup, de Vinncle Gastronomia i Disseny, i ha valorat com «la proposta treu partit de la seva afortunada ubicació en una cantonada, amb un interior simple i ben ordenat».

La menció d'Interiors ha estat per a Reforma Sant Daniel, de Taller Sau SLP.

L'obra premiada en la categoria de Paisatges ha estat Can Sau, d'unparelld'arquitectes i Quim Domene, projecte que s'havia presentat a la categoria d'Arquitectures. El jurat ha assenyalat que aquest projecte d'espai públic «construeix una interessant nova façana, que se superposa a una mitgera al barri del Tura d'Olot».

En la categoria d'Efímers s'ha premiat La tercera cara de la Lluna, de Pep Admetlla i Isaki Lacuesta, una proposta que «treballa amb els aspectes físics i sensorials de manera original, intensa i tensa».

La menció ha estat per a Sota el gel, de LAR Arquitectura i Rehabilitació.

El jurat ha destacat que la vitalitat d'aquesta categoria «és probablement el resultat de les diverses iniciatives que han sorgit aquests últims anys a la província».

En aquesta 23a edició, el diploma que reben els arquitectes i promotors està il·lustrat amb un dibuix a llapis de l'arquitecte gironí Arcadi Pla, que té el títol: Concurs La fàbrica «Assos», Premià de Dalt, 2020.


L'arquitectura com a valor cultural

Una de les funcions principals del COAC és difondre la tasca professional dels arquitectes a les comarques de Girona i posar-la en valor. Aquests premis, que es convoquen anualment des de l'any 1997, després de vint-i-tres anys han esdevingut un referent entre els professionals de l'arquitectura i la construcció, i han tingut un ressò important més enllà de les comarques gironines gràcies a la feina que han portat a terme els jurats successius.

Un any més, els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona han estat possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els ajuntaments de Girona, Figueres i Olot. Com a patrocinadors, hi ha l'empresa JUNG, patrocinadora principal, i Brancós Ceramics, iGuzzini, Itisa i Technal. Hi col·laboren:  Arcadi Pla SA, Arquia, Ascensors Serra, Boffi - De Padova, Figueras International Seating, HNA - Germandat Nacional d'Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, IRSAP, Palahí, Plantalech, Tendències Girona, Vidresif, Caves Llopart i Restaurant Mimolet. Els mitjans de comunicació oficials són La Comarca d'Olot, Diari de Girona, Empordà, Hora Nova, El Punt Avui i Televisió de Girona.