Notícies

Semega i l'IRTA organitzen formacions per a munyidors i inseminadors de les comarques gironines

Foto : Semega i l'IRTA organitzen formacions per a munyidors i inseminadors de les comarques gironines

Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) de la Diputació de Girona, en col·laboració amb l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) i Llet Nostra, han organitzat, per primera vegada, unes sessions de formació per a munyidors de vaques de llet de les comarques gironines. L'activitat ha tingut lloc a l'Estació de Boví de Monells, una instal·lació que la Diputació té cedida a l'IRTA.

Com tot el sector primari, el del boví de llet no ha aturat la seva activitat durant la pandèmia de la COVID-19, ja que es tracta d'un servei essencial, motiu pel qual s'ha reivindicat com a bàsic per subministrar productes de qualitat.

Les exigències del consumidor i de la indústria per obtenir una qualitat òptima, el respecte al medi ambient, el benestar dels animals i l'absència de residus de medicaments requereixen una formació acurada i, alhora, molt diversa dels operaris de les granges lleteres. Aquests treballadors tenen, doncs, el repte de ser competitius en el gran ventall de camps que intervenen en la producció de la llet. I aquesta formació s'ha organitzat precisament per mantenir-los actualitzats.

La formació es va desenvolupar en tres sessions teòriques -dues de les quals, el 5 i el 12 de març i una darrera, el passat 20 d'octubre- i una sessió pràctica a finals d'octubre. Hi van prendre part 14 treballadors de granges lleteres, organitzats en grups reduïts per raó de la seguretat sanitària i l'efectivitat de la docència. El temari es va centrar en les correctes rutines de la munyida, i es va desenvolupar mitjançant presentacions gràfiques i treball pràctic a la granja de Monells (EVAM).

Paral·lelament, els dies 11 i 12 de novembre, la Diputació de Girona i l'IRTA també van organitzar una sessió de formació sobre inseminació artificial dirigida als ramaders lleters, amb l'objectiu que aquests professionals poguessin millorar-ne les tècniques. Hi van participar sis professionals de cinc ramaderies de les comarques gironines.

La veterinària especialista en reproducció bovina, Núria Arbussà, de Serveis Veterinaris de la Bisbal d'Empordà, va ser l'encarregada d'impartir el curs a les instal·lacions de l'EVAM, el qual va tractar sobre les nocions bàsiques de fisiologia de la reproducció, l'anatomia de l'aparell reproductiu de la vaca i la vessant pràctica. Tot plegat es va complementar amb una sessió presencial a l'explotació de cada ramader.

La demanda d'aquestes formacions ha superat àmpliament l'oferta, motiu pel qual està previst que se'n programin de noves properament.