Notícies

S'inaugura l'últim bloc expositiu de Les Bernardes per aquest 2020

Foto : S'inaugura l'últim bloc expositiu de Les Bernardes per aquest 2020

Sota el títol «Més enllà del rostre: el retrat contemporani», es tracta del primer bloc en el qual Les Bernardes es presenta com a espai de cultura contemporània

Divendres a la tarda va quedar inaugurat el quart i últim bloc del cicle expositiu de Les Bernardes per aquest 2020, que per primera vegada es presenta com a espai de cultura contemporània.

L'obertura al públic d'aquest bloc es va dur a terme en un nou format, per via telemàtica, amb la participació del vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, juntament amb Núria Heras, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Salt; Adam Bertran, conseller de Cultura i Turisme del Consell Comarcal del Gironès, i Robert Fàbregas, director de Les Bernardes. També hi van intervenir alguns comissaris d'exposicions i artistes presents en aquest bloc expositiu.

El vicepresident segon de la Diputació de Girona va assenyalar que els moments que estem vivint actualment «són difícils i complexos per a tothom, també per al sector cultural», i va afegir que «el fet que les sales expositives encara puguin estar obertes ens ha animat a tirar endavant» aquest bloc expositiu, que, assenyalava, «suposa un salt qualitatiu amb obres de quatre grans noms de l'art contemporani». A més, va destacar que «aquesta és la primera exposició que oferim en aquesta transformació que li hem donat a la Casa de Cultura Les Bernardes perquè sigui un espai de cultura contemporània».

El bloc expositiu, titulat «Més enllà del rostre: el retrat contemporani», es podrà visitar fins al proper 22 de gener del 2021. Com el seu nom indica, se centra en el retrat contemporani i ofereix múltiples respostes a aquest gènere, segons les sensibilitats heterogènies i eclèctiques dels quatre artistes que hi exposen. En les seves obres el rostre desafia o abandona les formes convencionals per adquirir nous discursos transversals.

«Més enllà del rostre: el retrat contemporani» està format per exposicions dels artistes Andy Warhol, Andrea Moruccio, Olivier de Sagazan i Jordi Abelló que es trobaran ubicades en diferents espais del centre.

A la sala 29 m2 s'exposarà un dibuix a mà de la icona de l'art pop Andy Warhol. Aquesta obra, creada el 1984 a llapis sobre paper per un dels retratistes més innovadors del segle xx, porta el títol Retrat de Keith Haring. Aquest dibuix s'exposa en primícia en l'àmbit català i forma part del cicle «L'art de col·leccionar somnis» de Les Bernardes, un cicle que té com a objectiu principal que la ciutadania gironina accedeixi a les obres de grans figures de la història de l'art sense haver de fer grans desplaçaments.

També en primícia nacional, a la sala Berta Casas es mostrarà un nucli d'obres de la sèrie fotogràfica «Puzzling Pop» del venecià Andrea Morucchio. Amb una estratègia citacionista i revisionista, Morucchio intervé sobre els cèlebres retrats d'icones mediàtiques d'Andy Warhol, i amb una tècnica de collage digital -la juxtaposició de fragments fotogràfics d'ales de papallona- deconstrueix la morfologia dels rostres.

A la sala Photo es podrà observar la internacionalment aclamada Transfiguration d'Olivier de Sagazan. L'artista modela capes d'argila i pintura que, aplicats sobre la cara i el cos, configuren una màscara que camufla, transgredeix i exagera les formes. D'aquesta manera, mostra l'estranyesa de ser al món i el malestar de la civilització i la cultura actuals davant l'escissió entre els llenguatges de la raó i el cos.

I, finalment, a la sala Sant Jordi s'hi trobarà exposada la mostra del reusenc Jordi Abelló, que, sota el títol «Assassinar la pintura», reflexiona sobre un rostre -el de l'art- que incessantment es renova en el binomi de la creació i la destrucció, com a metàfora de la transitorietat i la fragilitat de la condició humana.

A part de les exposicions que conformen aquest bloc, durant aquests dies també es podrà veure «Clausura», una mostra del fotògraf Lluc Queralt formada per una vintena de fotografies en blanc i negre que narren diferents històries esdevingudes a l'interior d'un convent de clausura situat al nucli antic de Tarragona.

Aquestes exposicions formen part de la temporada de 2020, que porta per títol «Perspectives des de la perifèria», en la qual es reprèn el concepte dels marges, com ja s'ha fet en les últimes edicions. És a dir, s'ofereix un punt de vista crític, sense complexos, a partir de la llibertat que ofereix la perifèria (o els marges).