Notícies

Lliurament dels Premis LiberPress, que un any més guardonen l’activisme i la humanitat

Foto : Foto: Eddy Kelele

L’emotivitat va ser un dels fils conductors de la gala de lliurament de la divuitena edició dels Premis LiberPress, que va tenir lloc ahir al vespre a l’Auditori de Girona. Els premiats, els seus impactants discursos i les causes per les quals lluiten varen contribuir que aquesta fos una gala singular i entranyable, en la qual, un any més, va quedar palesa la voluntat dels Premis de guardonar aquelles persones i entitats que destaquen per un seguit de valors, com la solidaritat, l’activisme i la humanitat.

L’acte, conduït per la periodista Clara Jordan, va ser també un reconeixement a Manel Costa-Pau, escriptor, professor, editor, traductor i pensador català, que va morir el passat mes de maig.  

Els guanyadors del Premis LiberPress, que organitza la Diputació de Girona conjuntament amb l’Associació LiberPress, han estat Caddy Adzuba, Giuseppina Nicolini, Silvio Rodríguez, el Festival BarnaSants, Josele Ferré, l’ONG olVIDAdos, Robert Guédiguian, Mathias Énard, Claude Nougaro i la Fundació Mona. 

La guanyadora del Premi Liberpress ha estat Caddy Adzuba, advocada, periodista, locutora i activista pels drets de la dona, la infància i la llibertat de premsa al Congo. Va estudiar dret a la Universitat Oficial de Bukay. Està amenaçada de mort des que va denunciar la violència sexual que pateixen les dones del seu país, que està en guerra des de 1996. Ha estat a punt de morir assassinada en dues ocasions, i té protecció de l’ONU. Treballa a Radio Okapi, una emissora de l’ONU. L’any 2014, va ser guardonada amb el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia. Ha denunciat les tortures i violacions de què són víctimes les dones i les nenes congoleses, i promou la seva reinserció a la societat. 

La guanyadora del Premi Liberpress Catalunya ha estat Giuseppina Nicolini. És l’alcaldessa de l’illa de Lampedusa, la qual, per la seva ubicació geogràfica, fa més de quinze anys que rep milers i milers d’immigrants que fugen de la guerra, la violència, la intolerància i la misèria. És l’exemple capdavanter d’aquesta illa, i ha aconseguit parar els peus a la màfia local i mobilitzar tota la població en pro de l’honor i la dignitat dels nouvinguts.

El Premi Liberpress Cançó ah estat ex aequo per al poeta i cantautor cubà Silvio Rodríguez i per al Festival BarnaSants. Silvio Rodríguez va ser cofundador de la Nueva Trova Cubana. Ha estat educador, dibuixant, escriptor, compositor i polític. Ha escrit quasi sis-centes cançons. D’altra banda, el Festival BarnaSants és el gran festival internacional de la cançó d’autor de Barcelona, que se celebra en diferents escenaris de la ciutat. Pren el nom del barri de Sants, que va ser la primera seu del Festival

El Premi Liberpress Camins ha estat per a Josele Ferré, pare de la María (València, 1999), una noia meravellosa. Josele, que és brigadista forestal i delegat a la Comunitat Valenciana de l’Associació Nacional Síndrome de Rett, era un gran afeccionat a l’esport i corria en maratons, proves de cicloturisme, triatlons... Als divuit mesos, la María va deixar de caminar i de parlar, i va perdre el control dels seus moviments. Després de dos anys de metges i proves van saber que la María patia la síndrome de Rett, una rara malaltia neurològica congènita que afecta una de cada 10.000 persones. En Josele es va adonar que la María somreia i era feliç quan sortia a córrer amb ell, així que va decidir entrenar-se i competir portant la María en un cotxet. Des d’aleshores, durant gairebé nou anys, ha recorregut Espanya per competir, i amb la seva filla ha guanyat curses i ha sensibilitzat la gent sobre les malalties rares, que són la «ventafocs» de la investigació científica.

El Premi Liberpress Associacions ha estat per a olVIDAdos, una ONG que treballa en pro dels desfavorits per mitjà de diverses actuacions de caràcter estatal i internacional. Des del març manté un projecte d’ajuda als refugiats. Primer a Quios, després a la zona de Ioànnina i Souda,Tabakika i Port Camp, i als campaments propers, organitzant-los i portant-hi aliments i productes de primera necessitat. Té projectes d’higiene i alimentació infantil (gairebé el 40 % dels refugiats són nens), de reforç per a mares lactants i embarassades. olVIDAdos ja ha portat i ha distribuït als campaments de refugiats més de quaranta-quatre tones d’aliments. Manté un equip de treballadors permanent a Grècia, i el projecte «Ajuda a famílies que fugen de les guerres». olVIDAdos ha actuat en altres situacions d’emergència, com la que hi va haver arran del terratrèmol d’Haití. A l’Estat espanyol també combat la malnutrició infantil, especialment a la Comunitat de Madrid, amb beques menjador que asseguren que els nens d’educació infantil i primària (de 3 a 12 anys) rebin un àpat equilibrat al dia, quan les seves famílies no disposen de recursos econòmics per afrontar el cost mensual del menjador. olVIDAdos atén dues mil famílies i distribueix mensualment quaranta-nou tones d’aliments. En el curs 2014-2015 va poder finançar 517 beques de disset col·legis. El 2015 olVIDAdos va rebre el Premi de la Fundació Banc d’Aliments de Madrid «per la seva labor a favor de les persones necessitades».

El Premi Liberpress Cinema ha estat per a Robert Guédiguian. Guédiguian va néixer a Marsella. És en aquesta ciutat on es desenvolupen la majoria dels seus films, que generalment tracten sobre la vida de la classe treballadora. Va estudiar sociologia a París i va estar un temps vinculat al Partit Comunista Francès (PCF). Les seves pel·lícules han tingut sempre un alt compromís polític i social: han reflectit la vida de la gent senzilla a les fàbriques, als carrers, al port de Marsella; l’atur, els abusos contra els treballadors, la precarietat laboral, la immigració, la marginalitat, els oprimits. 

El Premi Liberpress Literatura ha estat per a Mathias Énard, un periodista, escriptor i traductor francès. Va rebre formació a l’Escola del Louvre i es va especialitzar en les cultures àrab i persa a l’Institut Nacional de les Llengües i Civilitzacions Orientals (INALCO).

El premi Liberpress Memorial ha estat per a Claude Nougaro (Tolosa, 9 de setembre de 1929 - París, 4 de març de 2004), un cantant i poeta francès. També va ser pintor i dibuixant. Va començar treballant de periodista a París i component cançons per a altres. Va ser molt amic de Georges Brassens, que el va ajudar en el seu viatge musical. El 1962 ja cantava les seves pròpies composicions, que el van fer famós. Va cantar amb Dalida, i va col·laborar amb el compositor Michel Legrand. Els seus textos solen ser provocatius i, a vegades, procaços. Va treballar amb el pianista de jazz Maurice Vander, i es va envoltar dels músics de jazz francesos més prestigiosos (Eddy Louiss, René Nan, Pierre Michelot, Michel Colombier...). També van col·laborar amb ell Ornette Coleman o Marcus Miller. Inspirat pels fets del Maig del 1968, va crear París maig, que va ser prohibida. El 1984, a Nova York, va escriure i gravar Nougayork, que va tenir un gran èxit. El 1995 va emmalaltir i va haver de ser operat del cor. Va participar en un àlbum per ajudar els nens que pateixen la sida. Entre el 2003 i el 2004 va començar a preparar l’àlbum de jazz La note bleue, però no el va poder acabar.

El Premi LiVerdPress ha estat per a la Fundació Mona, una entitat sense ànim de lucre, creada l’any 2000, dedicada al rescat i a la rehabilitació de primats. També fa una important tasca educativa i científica. Està situada a Riudellots de la Selva (Girona). La impulsora del projecte és l’Olga Feliu, veterinària, que s’ha envoltat d’un gran grup humà sensible i qualificat. El principal objectiu de la Fundació és lluitar perquè els primats no siguin utilitzats en activitats publicitàries ni com a mascotes, intentant sensibilitzar les persones ja des de la infància. La Fundació només rep un 10 % del seu pressupost d’entitats públiques; la resta prové dels socis, simpatitzants i de les activitats que duu a terme. La Fundació Mona realitza activitats i investiga en l’àmbit de disciplines científiques d’alt nivell, i també col·labora amb organitzacions i universitats d’arreu del món. 

D’altra banda, ahir al migdia va tenir lloc un dinar al qual varen assistir la majoria dels premiats; Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Carles McCragh i Joelle Stikness, president i vicepresidenta de l’Associació LiberPress, i diversos periodistes, que van poder entrevistar els guanyadors.