Notícies

La Diputació presenta el llibre "Paisatges vius, patrimoni natural de les terres gironines"

Foto : Domènec, Vilert, Rufí i Ruhí

Enric Vilert, president de la Diputació de Girona, el diputat de Medi Ambient i Territori, Josep M. Rufí, i l’autor dels textos, Albert Ruhí, van presentar ahir al públic assistent a la Casa de Cultura el llibre Paisatges vius, patrimoni natural de les terres gironines, editat per la Diputació de Girona. En l'acte també hi va intervenir el catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona, Joan Domènec Ros, que va oferir una conferència a mode de presentació pública.

L’obra, que és fruit de tres anys de feina, il·lustra la bellesa i diversitat del medi físic que caracteritza les comarques gironines i recull en DVD informació tècnica actualitzada sobre cadascun dels espais naturals gironins.

Paisatges vius, patrimoni natural de les terres gironines amb un fil conductor de la mà del naturalista Albert Ruhí, imatges de Jordi Bas i contribucions de notables entesos del país, caracteritza el conjunt de les unitats paisatgístiques del territori i il·lustra uns valors excepcionals que cal defensar i conservar.

Josep M. Rufí ha destacat que el llibre “emfasitza el valor afegit que suposa l’activitat tradicional, així com el caràcter canviant dels espais rústics i naturals, alhora que remarca la seva vàlua com a font de dinamització econòmica i actiu de primer ordre”.

Segons el diputat, “ara que ja sabem com hem de gestionar els espais naturals és hora de dur-ho a la pràctica, amb atenció, no tan sols a les àrees protegides, sinó també a la resta, per la seva contribució funcional, paisatgística i connectora entre aquestes primeres. Voldríem –ha afegit– que aquesta obra sigui d’utilitat en aquest important repte d’assolir una gestió més conscient i eficient de cadascun dels espais agraris i naturals de les nostres contrades, que en el seu conjunt conformen una matriu paisatgística i territorial excepcional en el context europeu. Hem d’estar orgullosos de tenir aquest immens patrimoni i l’hem de saber estimar, defensar i llegar als nostres fills. És la nostra responsabilitat”.

El resultat és un llibre de gran format, que ha rebut una cura especial en la qualitat de les imatges i en el redactat, amè, amb la voluntat d’atreure l’atenció d’un públic generalista que potser no accediria a una publicació més tècnica, però sense deixar de ser rigorós quant a conceptes i detallat pel que fa a l’abast territorial. S’estructura en nou grans capítols, vuit per al medi terrestre i un per al medi marí, i agrupa totes les unitats del paisatge del Catàleg de paisatge de les comarques gironines, més els sectors gironins de la Cerdanya i Osona. S’hi destaquen alguns dels principals ecosistemes, així com elements de flora i fauna, en ocasions excepcionals, en d’altres de molt comuns.

L’obra s’acompanya amb un DVD que complementa la informació del llibre i hi aprofundeix pel que fa als espais d’interès natural protegits, però l’àmbit d’aquesta informació també s’estén a aquells espais desproveïts de protecció i sovint, per això, més vulnerables i amenaçats.

La celebració de l’Any de la Biodiversitat durant el 2010 marca una fita per a l’aparició del llibre, que s’erigeix com una aportació més de la Diputació de Girona a aquesta commemoració d’àmbit internacional en el que és un dels valors naturals més destacables, la biodiversitat, al qual les terres gironines contribueixen notablement.

El projecte del llibre i el DVD Paisatges vius, patrimoni natural de les terres gironines es va començar a gestar al març de l’any 2008, amb la creació del consell de redacció i la definició de l’estructura general de l’obra, tant pel que fa al llibre com al DVD. Es fa a partir del Catàleg d’espais naturals d’interès natural i paisatgístic, redactat per l’Associació dels Naturalistes de Girona i la Copa, que presenta aquells sectors de la demarcació de Girona amb una vàlua destacable o que són especialment vulnerables o amenaçats.

L’etapa següent, al llarg de la segona meitat del 2008, tot el 2009 i l’inici del 2010, va consistir essencialment en la documentació i redacció dels textos del llibre, així com la fotografia, que s’havia d’estendre sobre tot un any per copsar l’estacionalitat en els paisatges retratats. Així mateix, es va sol·licitar la col·laboració de bons coneixedors, científics i naturalistes dels espais tractats en el llibre per introduir des d’una perspectiva propera i viscuda els valors naturals dels espais descrits.

A mesura que s’enllestien els textos i es rebien les col·laboracions personals, es va elaborar la cartografia dels capítols entregats, així com el disseny de la maqueta del llibre.

L’entrega dels darrers textos al maig del 2010 va marcar l’inici de la darrera etapa de confecció del llibre, alhora que la del DVD. Durant l’estiu del 2010 es va maquetar i revisar tot el text, enllestir la cartografia i muntar el DVD en un format estàndard per ser consultat amb comoditat.

Arribada la tardor i revisades les maquetes per part de la Diputació, l’autor dels textos i Atc, l’empresa coordinadora de l’edició, el llibre arriba finalment a la impremta, i el DVD, a l’empresa responsable de la duplicació.